Vyörytys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikkalaissotilas tuhoamassa vihollisen asemaa liekinheittimellä

Vyörytys on sotilaskäsite, joka kuvaa vihollisen tukikohdan valloittamista. Vyörytyksessä vihollisen tukikohdan taisteluhaudat, pesäkkeet ja tuliasemat valloitetaan ja vihollinen tuhotaan. Vyörytys on vaarallista ja mahdollisesti runsaita tappioita aiheuttavaa sotilastoimintaa. Vyöryttävä joukko varustautuu raskaasti konetuliasein, liekinheittimin sekä sokaisu-, paine- tai sirpalekranaatein. Tyypillistä vyörytykselle on tulitukiosaston käyttö. Sen tehtävänä on estää vihollisen vahvistusten paikalletulo sekä puolustajien pakeneminen.

Suomen kirjallisuushistorian kuuluisin kuvaus vyörytyksestä tapahtuu Väinö Linnan kirjassa Tuntematon sotilas. Alikersantti Rokka vyöryttää vänrikki Kariluodon kanssa vihollisen tukikohdan käyttämällä käsikranaatteja ja konepistoolia.

Sotahistoriassa usein siteerattu vyörytys tapahtuu Normandian maihinnousun yhteydessä Brécourtin kartanon läheisyydessä. Tuolloin luutnantti Richard Winters vyörytti vahvennetun ryhmän kanssa saksalaisen haupitsipatterin tuliasema-alueen. Vain 13 laskuvarjojääkärin onnistui tuhota patterin kaikki neljä haupitsia ja aiheuttaa viholliselle noin 30 miehen tappiot.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.