Vuorisusi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuorisusi
Asian red dog.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Koiraeläimet Canidae
Suku: Cuon
Hodgson, 1838
Laji: alpinus
Kaksiosainen nimi

Cuon alpinus
(Pallas, 1811)

Vuorisuden levinneisyysalue.
Vuorisuden levinneisyysalue.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Vuorisusi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vuorisusi Commonsissa

Vuorisusi eli aasianvillikoira[2] eli siperiantunturisusi[3] (Cuon alpinus) on Aasiassa elävä uhanalainen koiraeläinlaji. Sen Afrikan savannilla elävä sukulainen on hyeenakoira.

Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että vuorisuden suomenkieliseksi nimeksi vaihdettaisiin viidakkosusi.[4]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorisusi on yleisväritykseltään punertavanruskea, vatsapuoli on muuta ruumista hieman vaaleampi.[2] Häntä on musta ja tuuheakarvainen.[2] Poikaset ovat noin kolmen kuukauden ikäisiksi asti noenruskeita.[2]

Täysikasvuisen vuorisuden pituus on noin 135 cm, josta hännän osuus on 40–45 cm.[2] Aikuinen yksilö on säkäkorkeudeltaan noin 50 cm ja painoltaan 17 kg.[2]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorisusi elää metsäisillä alueilla, jotka antavat sille hyvän ympäristön metsästää ja vaania. Vuorisutta tavataan myös mäkisillä ja ruohoisilla alueilla. Sitä tavataan Aasiassa muun muassa Venäjällä, Malesiassa, Sumatralla sekä Intiassa.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorisusi on sosiaalinen eläin, ja se elää yleensä kymmenen tai useamman eläimen laumoissa. Vuorisudet voivat joskus muodostaa jopa yli 40 yksilön yhteisöjä. Vuorisusiparit huolehtivat metsästämisestä ja pennuistaan yhteistyöllä. Vuorisusien äännähdykset koostuvat muun muassa erilaisista huudahduksista, maukumisen kaltaisista äänistä, vihellyksistä ja erilaisesta sähisemisestä.

Saalistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus vuorisusiperheet yhdistäytyvät, ja hyökkäävät suuremman eläimen kimppuun yhdessä. Ne saalistavat esimerkiksi sikoja. Suurena ryhmänä ne hyökkäävät jopa Intian suurten nautaeläinten ja leopardien sekä tiikereiden kimppuun.lähde? Vuorisudet ovat erinomaisia uimareita, ja joskus ne ajavat saalistamansa eläimen veteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Durbin, L.S., Hedges, S., Duckworth, J.W., Tyson, M., Lyenga, A. & Venkataraman, A. (IUCN SSC Canid Specialist Group - Dhole Working Group): Cuon alpinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.7.2014. (englanniksi)
  2. a b c d e f Macdonald, David (toim.): Nisäkkäät 1, s. 72–73. Maailman eläimet -sarjan 1. osa. Suomentanut Nurminen, Matti. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  3. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2070. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  4. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) koivu.luomus.fi. 2008. Viitattu 21.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]