Vuorisusi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuorisusi
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Koiraeläimet Canidae
Suku: Cuon
Hodgson, 1838
Laji: alpinus
Kaksiosainen nimi

Cuon alpinus
(Pallas, 1811)

Synonyymit

Cyon alpinus[2]

Vuorisuden levinneisyysalue.
Vuorisuden levinneisyysalue.
Katso myös

  Vuorisusi Wikispeciesissä
  Vuorisusi Commonsissa

Vuorisusi eli viidakkosusi[3] (Cuon alpinus) on Aasiassa elävä uhanalainen koiraeläinlaji. Sen Afrikan savannilla elävä sukulainen on hyeenakoira.

Aiemmin lajista on myös käytetty nimiä aasianvillikoira[4] ja siperiantunturisusi[5].

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorisusi on yleisväritykseltään punertavanruskea, vatsapuoli on muuta ruumista hieman vaaleampi.[4] Häntä on musta ja tuuheakarvainen.[4] Poikaset ovat noin kolmen kuukauden ikäisiksi asti noenruskeita.[4]

Täysikasvuisen vuorisuden pituus on noin 135 cm, josta hännän osuus on 40–45 cm.[4] Aikuinen yksilö on säkäkorkeudeltaan noin 50 cm ja painoltaan 17 kg.[4]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorisusi elää metsäisillä alueilla, jotka antavat sille hyvän ympäristön metsästää ja vaania. Vuorisutta tavataan myös mäkisillä ja ruohoisilla alueilla. Sitä tavataan nykyisin Aasiassa muun muassa Malesiassa, Sumatralla sekä Intiassa. Alkujaan se on esiintynyt myös Keski-Aasiassa ja Venäjällä, mutta nyt hävinnyt.[1]

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorisusi on sosiaalinen eläin, ja se elää yleensä kymmenen tai useamman eläimen laumoissa. Vuorisudet voivat joskus muodostaa jopa yli 40 yksilön yhteisöjä. Vuorisusiparit huolehtivat metsästämisestä ja pennuistaan yhteistyöllä. Vuorisusien äännähdykset koostuvat muun muassa erilaisista huudahduksista, maukumisen kaltaisista äänistä, vihellyksistä ja erilaisesta sähisemisestä.

Saalistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus vuorisusiperheet yhdistäytyvät, ja hyökkäävät suuremman eläimen kimppuun yhdessä. Ne saalistavat esimerkiksi sikoja. Suurena ryhmänä ne hyökkäävät jopa Intian suurten nautaeläinten ja leopardien sekä tiikereiden kimppuun.lähde? Vuorisudet ovat erinomaisia uimareita, ja joskus ne ajavat saalistamansa eläimen veteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Durbin, L.S., Hedges, S., Duckworth, J.W., Tyson, M., Lyenga, A. & Venkataraman, A. (IUCN SSC Canid Specialist Group - Dhole Working Group): Cuon alpinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.7.2014. (englanniksi)
  2. Susi, Tietosanakirja. Osa 9, palsta 649. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1917
  3. Viidakkosusi (vuorisusi) – Cuon alpinus laji.fi Suomen lajitietokeskus (8.10.2022)
  4. a b c d e f Macdonald, David (toim.): Nisäkkäät 1, s. 72–73. Maailman eläimet -sarjan 1. osa. Suomentanut Nurminen, Matti. Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  5. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2070. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]