Koordinaatit: 38°0′N, 73°0′E

Vuoristo-Badahšanin autonominen alue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoristo-Badahšanin autonominen alue
Вилояти Мухтори Кӯҳистони Бадахшон
Vilojati Muhtori Kuhistoni Badakhshon
ولایت مختار کوهستان بدخشان
Lac Karakul (754379539).jpg
Sijainti
Sijainti

Koordinaatit: 38°0′N, 73°0′E

Valtio Tadžikistan
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Horog
Gorno badakhshan map.png

Vuoristo-Badahšanin autonominen alue (Gorno-Badahšan) on hallinnollinen alue Tadžikistanin itäosassa Pamirin vuoristossa Keski-Aasiassa. Se kattaa koko valtion itäosan ja rajoittuu pohjoisessa Kirgisiaan, idässä Kiinaan ja etelässä Afganistaniin. Alueen pääkaupunki on Horog. Laajempi Badahšanin alue jatkuu Afganistanin puolelle Badahšanin maakuntana.

Ismail Samanin huippu Pamirvuoristossa

Vuoristo-Badahšanin alueen pinta-ala on 63 700 km² ja se käsittää noin 40 % Tadžikistanin maa-alasta. Alueella sijaitsevat Pamirin ja Keski-Aasian korkeimmat vuoret Pik Lenina (entinen Kaufmann) (7 134 m), Qullai Ismoili Somonī (entinen Pik Kommunizma, ennen sitä Pik Stalina, 7 495 m) ja Džengiš Tšokusu (Pobeda) (7 439 m).

Asukkaita alueella on noin 218 400 (2006), joka on noin 3 % Tadžikistanin koko väkiluvusta. Väestöstä suurin osa on tadžikkeja, mutta alueella asuu myös pieni kirgiisivähemmistö, joka on keskittynyt Murghabin kaupungin ympäristöön alueen itäosaan. Alueella harjoitetaan lampaiden, vuohien ja jakkien hoitoa. Alueen vuorisen maaston vuoksi alueella on heikot liikenneyhteydet. Alueen liikenteellinen keskus on Horog, josta lähtevät kaikki alueen kolme tietä;lähde? yksi maan pääkaupunkiin Dušanbeen, yksi Kirgisian puolelle Ošiin ja yksi Kiinan puolelle Taškurganiin. Näistäkin Kiinan puolelle johtava on hyvin huonossa kunnossa.