Vuorihemlokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuorihemlokki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Hemlokit Tsuga
Laji: mertensiana
Kaksiosainen nimi

Tsuga mertensiana
(Bong.) Carr.

Katso myös

  Vuorihemlokki Wikispeciesissä
  Vuorihemlokki Commonsissa

Vuorihemlokki (Tsuga mertensiana) on mäntykasvien (Pinaceae) heimoon kuuluva havupuu. Se kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan länsirannikolla lähes samalla alueella kuin lännenhemlokki, mutta enimmäkseen korkeammalla vuoristossa lukuun ottamatta levinneisyysalueen pohjoisimpia osia. Päinvastoin kuin muut hemlokit, vuorihemlokki ei siedä varjoa erityisen hyvin. Se kasvaa parhaiten pohjoisrinteillä, joilla talven paksu lumipeite tarjoaa sulaessaan kosteutta keväällä ja kesällä. Oksisto on myös hyvin sopeutunut kestämään raskasta lumi- ja jääkuormaa.

Vuorihemlokkia käytetään koristekasvina luonnollisen esiintymisalueensa ulkopuolella erityisesti Ison-Britannian pohjoisosissa ja Skandinaviassa, missä sitä arvostetaan hyvän kestävyytensä ja sinivihreän värityksensä vuoksi. Suomessa vuorihemlokkia on koeviljelty arboretumeissa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Farjon, A.: Tsuga mertensiana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.11.2016. (englanniksi)
  2. Metla (Arkistoitu – Internet Archive)