Vuorenmäki (Artjärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuorenmäki on entiseen Artjärven kuntaan, vuodesta 2011 alkaen Orimattilan kaupunkiin kuuluva kylä, mikä kiinteistörekisterissä on Kinttulan maarekisterikylään osa. Siellä on Vuorenmäen peruskoulu, missä on esikoululuokka sekä peruskoulun 1.–6. luokat. Vuorenmäellä on historiallisesti ollut tätä ennen myös kansakoulu sekä Artjärven reservikomppania Suomen suuriruhtinaskunnan aikana.

Näiltä ajoilta siellä on Artjärven kotiseutuyhdistyksen päällikön talo sekä Suomen tasavallan kautta Artjärven maanmiesseuraalle päätynyt reservikomppania miehistörakennus, minkä Artjärven suojeluskunta lahjoitti lakkauttamistaan ennen Artjärven maamiesseuralle. Kokonaisuuteen on kuulunut ampumarata sekä kuuluu urheilukenttä, minkä käyttöoikeus on urheiluseura Ahjolla. Voimistelu- ja urheiluseura Artjärven Ahjo aloitti toimintansa maaliskuussa 1931 läheisesti Artjärven suojeluskunnan urheilujaostona. Kun suojeluskunnat piti lakkauttaa Moskovaan välirauhan 19. syyskuuta 1944 seurauksena fasistisina järjestöinä marraskuussa 1944, rekisteröitiin Artjärven Ahjo vasta 1945 itsenäiseksi oikeushenkilöksi patentti- ja rekisterihallituksessa.

Vuorenmäen kokonaisuuteen kuuluu myös itse mäen länsipuolella oleva matkailuvaunuleirintäalue, mitä ylläpitää SF-Caravan Lahden Seutu ry jäsenilleen. [1]