Voisarvi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Voisarvi

Voisarvi eli kroisantti (ransk. croissant) on yleensä puolikuun muotoon leivottu leivonnainen. Se tehdään lehtevästä voitaikinasta perinteisesti kaulimalla taikina ympyräksi, jakamalla sektoreiksi ja kiertämällä sektori löysälle rullalle reunasta keskustaa kohti.

Voisarvia syödään sellaisenaan, voin tai marmeladin kera tai täytettyinä esimerkiksi juustolla, salaatilla tai katkaravuilla. Ranskalainen aamiainen sisältää usein voisarven ja kupin kahvia.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voisarven alkuperästä on vaihtelevaa tietoa, mutta varhaisin varma tieto on Ranskasta.lähde? Reseptin kerrotaan tulleen maahan Marie-Antoinetten leipurin mukana Itävallasta.[2] Erään tarinan mukaan croissant on puolikuun muotoinen, koska sillä juhlistettiin voittoa muslimien piirityksen jälkeen joko Puolassa, Budapestissa tai Wienissä.[2]

Joidenkin tietojen mukaan croissantin alkuperä saattaa olla myös Romaniassa, sillä Romanian sodan aikaan romanialaiset leipurit leipoivat niitä voista ja jauhoista, jotka olivat ainoita jäljellä olevia raaka-aineita.lähde? Leipurien kaulimistaito auttoi, sillä he tekivät erittäin ohuita voitaikinalevyjä, jotka laittoivat levyksi, sen jälkeen leikkasivat ja rullasivat edellä mainitulla tavalla. Joissakin tietolähteissä sanotaan croissantin olleen Ranskan ylhäisön antama lahja. Croissantteja annettiin tiettyinä juhlapäivinä köyhille.lähde? Tämä perinne ei ole säilynyt nykypäivään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.