VistaVision

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
VistaVision: 8 perforaatiota kuvaa kohden 35 mm filmillä

VistaVision (tai Vistavision) on Paramount-yhtiön 1950-luvulla kehittämä korkealaatuinen elokuvafilmiformaatti.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VistaVisionissa käytettävä käytettävä filmi on normaalia 35 millimetrin kinofilmiä, mutta VistaVision eroaa muista formaateista siinä, että kamera kuljettaa filmiä pystysuunnan sijaan vaakasuunnassa oikealta vasemmalle. Näin yksi kuvaruutu yltää filmillä kahdeksan perforaation leveydelle, jolloin kuvan pinta-ala kasvaa ja sille mahtuu enemmän informaatiota. Kameranegatiivin kuvasuhteeksi tulee tällöin 1,5:1.lähde?

Elokuvan esityskopiot on kuitenkin tehty normaaleille pystysuunnassa kuljetettaville 4-perforoiduille 35 millimetrin filmeille, joiden kuvasuhde on joko 1,66:1 tai 1,85:1. Esityskopioiden ääni on yleensä tallennettu yksikanavaiselle optiselle ääniraidalle. Joistakin elokuvista on tehty esityskopiot myös vaakasuunnassa kuljetettavalle filmille.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa Vaarallinen romanssi (1959) mainostettiin VistaVision-formaatilla ja Technicolor-järjestelmän tuottamilla väreillä.

Paramountin ensimmäinen VistaVisionilla kuvattu pitkä elokuva oli Valkea joulu (White Christmas, 1954), jonka jälkeen sillä tuotettiin runsaasti elokuvia 1960-luvun alkuun saakka. Monet aikakauden Hitchcock-elokuvista kuvattiin VistaVisionilla.lähde?

Menetelmä menetti kuitenkin suosiotaan halvemmille anamorfisille tekniikoille, kuten CinemaScopelle, minkä lisäksi VistaVision sai kilpailijakseen kuvalaadultaan huomattavasti parempia suurta negatiivikokoa käyttäviä formaatteja (Todd-AO, Ultra Panavision 70). Viimeinen kokonaan VistaVisionilla kuvattu elokuva oli Viheliäiset vintiöt (My Six Loves, 1963), jonka jälkeen Paramount siirtyi käyttämään Techniramaa, ja hieman myöhemmin Panavisionin anamorfista optiikkaa laajakuvaelokuvissaan.lähde?

Koska VistaVision-kameroista tuli erittäin halpoja 1960-luvun lopulla, formaattia käyttivät sittemmin myös erikoistehosteiden tekijät, joille VistaVisionin negatiivin suuri koko oli eduksi, sillä normaalia 35 millimetrin filmiä käytettäessä kuvista olisi tullut hyvin rakeisia. Parhaita esimerkkejä VistaVision-kameroiden käytöstä tehosteissa ovat ensimmäiset Tähtien sota -elokuvat, joiden suosio antoi uutta pontta myös VistaVisionille.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]