Viro – Tuulten pieksämä maa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viro – Tuulten pieksämä maa (vir. Tuulepealne maa) on virolainen ja myös pääosin viron kielellä esitetty 12-osainen draamasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat ajalle ensimmäisestä maailmansodasta toiseen maailmansotaan.[1] Sarja esitettiin keväällä 2010 Yle Teemalla ja joulun aikaan 2010 suomeksi tekstitettynä. Sarja on kuvattu vuonna 2008. Vuonna 2013 sarjalle tehtiin jatkoa yhden jakson verran ja siinä tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan loppuvaiheille.[1][2] Sarjan tunnuskappaleena toimii Metsatöll-yhtyeen esittämä ”Oma laulu ei leia ma üles”.[3]

Sarjan on ohjannut on Ain Prosa ja sen käsikirjoittajina toimivat Mihkel Ulman ja Lauri Vahtre.[1][2] Pääosassa esiintyy Rasmus Kaljujärv.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan päähenkilö on rannikolla Haapsalun seudulla asuva Toomas Roo, jonka isän palaaminen ensimmäisestä maailmansodasta tsaarin Venäjän armeijassa haavoittuneena on alku sarjalle. Sarjaan sisältyy paljon historiallisia aineksia Viron itsenäisyyden ajalta ja siinä käsitellään tunnetuimpia Viron 1900-luvun poliitikkoja aina Konstantin Pätsistä alkaen. Sarjassa esitetään viihteellisestikin paljon sellaista aineistoa, joka ei välttämättä ole tuttua kuin maan asukkaille. Toomas Roon opiskelua, perhe-elämää, enemmän tai vähemmän luotettavia ystäviä ja itsenäisten naisten merkitystä ei ole unohdettu. Sarjan lähtökohtana on Viron hyväosaisten näkökulma, mutta myös monenlaiset kaksinaismoralistiset toimet itsenäisyyskysymyksessä tulevat esitellyiksi. Toomas Roon ja eräiden ystävien päätyminen metsäveljiksi tai emigranteiksi sekä toisten passittaminen Siperiaan tulee hyvin perustelluksi, vaikka perhe pääsi metsään karkuun Tooman ansiosta.

Vuoden 2013 jatko-osa-jaksossa päähenkilönä on Tooman sijaan hänen siskonpoikansa Siim Pärtel, missä hän suunnittelee yhdessä kavereidensa kanssa lähtemistä Suomeen sotimaan Neuvostoliittoa vastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Viro – tuulten pieksämä maa TV1. 15.2.2018. YLE. Viitattu 3.1.2019.
  2. a b Tuulepealne maa. Ei ole sõda noortele meestele (Eesti 2013) Sarjad. 20.8.2014. ETV. Arkistoitu 19.10.2018. Viitattu 3.1.2019. (viroksi)
  3. Polese, Abel; Morris, Jeremy; Pawlusz, Emilia & Seliverstova, Oleksandra: ”Part I: Music and Cutural Events - 2. Can Musicians Build the Nation? Popular Music and Identity in Estonia (by Emilia Pawlusz)”, Identity and Nation Building in Everyday Post-Socialist Life. Routledge, 2017. ISBN 978-135-173-543-8. Google-kirjat (viitattu 3.1.2019). (englanniksi)
  4. Kerge, Rainer: "Tuulepealne maa" ärkab riigi sünnipäeval korraks filmina ellu TV Uudised. 19.10.2012. Õhtuleht (Televeeb). Viitattu 3.1.2019. (viroksi)
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.