Virittäjä (matematiikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virittäjä on matematiikassa sellainen algebrallisen rakenteen (kuten ryhmän) alkio, josta voidaan johtaa (virittää) laskutoimituksin itsensä kanssa suurempi joukko alkioita, yleensä kaikki tai lähes kaikki alkiot. Yksittäisen virittäjän sijasta voidaan myös puhua virittäjäjoukosta eli joukosta alkioita, jotka virittävät esimerkiksi ryhmän tai avaruuden.

Ryhmän virittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmän virittäjäjoukko on sellainen joukko, jonka alkioista voidaan virittää eli johtaa kaikki muut alkiot käyttämällä ryhmän laskutoimitusta vain virittäjiin tai niistä jo viritettyihin alkioihin. Ryhmä, jolle on olemassa äärellinen virittäjäjoukko, on äärellisesti viritetty. Äärellinen ryhmä on aina äärellisesti viritetty, sillä sen alkiojoukko on automaattisesti kyseisen ryhmän virittäjäjoukko.

Jos ryhmälle on olemassa edes yksi yksialkioinen virittäjäjoukko, sen alkiota kutsutaan ryhmän virittäjäksi, ja ryhmä on syklinen.[1]

Vektoriavaruuden virittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vektoriavaruuden virittäjäjoukkoa kutsutaan kannaksi, joiden alkioille sallitaan vektoriyhteenlaskun lisäksi skalaarikertolasku (jotta kanta olisi lineaarisesti riippumaton).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Häsä, Jokke & Rämö, Johanna: Johdatus abstraktiin algebraan, s. 92, 116. Helsinki: Gaudeamus, 2012. ISBN 978-952-495-234-7.
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.