Vince Edwards

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edwards Ben Caseyn roolissa 1966.

Vince Edwards (alk. Vincent Edward Zoino, 9. heinäkuuta 1928[1] Brooklyn, New York11. maaliskuuta 1996 Los Angeles) oli yhdysvaltalainen elokuva- ja televisionäyttelijä. Hänet muistetaan parhaiten nimiosasta tv-sarjassa Tohtori Ben Casey sekä majuri Cliff Brickerin roolista vuoden 1968 sotaelokuvassa  Paholaisen prikaati.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edwards syntyi Brownsvillessä New Yorkin Brooklynissa. Kaksosveljensä Anthonyn kanssa hän oli seitsemänlapsisen italialaisperheen kuopus.[1] Hän harrasti kilpauintia ja sai urheilustipendin Ohion valtionyliopistoon.

Vince Edwards opiskeli näyttelijäntyötä Manhattanin American Academy of Dramatic Arts -oppilaitoksessa ja pääsi Hollywoodin pikkustudioiden päärooleihin. Hänen ensimmäinen pääosansa olivat pääosa nuorena lihaskimppuna vuoden 1951 elokuvassa Mr. Universe sekä nimiosa vuoden 1952 intiaanielokuvassa Hiawatha – länsituulen poika. Hän näytteli yhtä pääosaa myös Stanley Kubrickin varhaisessa film noirissa Peli on menetetty (1956).

Tähtistatukseen Vince Edwards nousi vuodesta 1961 vuoteen 1966 tuotetun lääkärisarjan Tohtori Ben Casey pääroolissa. Menestyksen myötä Edwards esiintyi myös laulajana usealla musiikkialbumilla. Tarinan mukaan Edwards päätyi Caseyn rooliin eksyttyään väärään koekuvaukseen, jossa etsittiinkin lääkärin eikä hänen luulemaansa liikennelentäjän roolin esittäjää.[2]

Ben Casey -sarjan päätyttyä Edwards palasi elokuvarooleihin ja teki vierailurooleja televisiosarjoissa. Vuonna 1983 hän näytteli päävihollishahmoa tieteiselokuvassa Ryövärit. Hän pääsi myös ohjaamaan yksittäisiä jaksoja tv-sarjoista kuten Taisteluplaneetta Galactica.

Edwards kuoli haimasyöpään 1996.

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vince Edwards profile at FilmReference.com
  2. Slater, Eric: Vince Edwards, TV's Dr. Ben Casey, Dies at 67, The Los Angeles Times 13.3.1996. Viitattu 3.10.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Vince Edwards