Vilmos Kondor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vilmos Kondor
Vilmos Kondor vuonna 2008.
Vilmos Kondor vuonna 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt1954 (ikä 69–70)
Kansalaisuus Unkari
Kirjailija
Tuotannon kieliunkari
Pääteokset Budapest noir -sarja
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Vilmos Kondor (s. 1954) on unkarilainen kirjailija, jonka ensimmäinen julkaistu romaani on Budapest noir (suom. Budapestin varjot).

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vilmos Kondor opiskeli ensin Szegedin yliopistossa ja myöhemmin Pariisissa. Suoritettuaan Sorbonnessa kemian diplomi-insinöörin tutkinnon hän palasi Unkariin ja asuu tätä nykyä pienessä länsiunkarilaisessa kylässä lähellä Sopronia ja opettaa lukiossa matematiikkaa ja fysiikkaa. Hän välttelee julkisuutta, antaa harvoin haastatteluja, ja niitäkin vain sähköpostilla. Onkin esitetty epäilyksiä, että Kondor ei olisi todellinen henkilö.kenen mukaan?

Kondor on kirjoittanut jo pitkään: ennen Budapestin varjoja (Budapest noir 2008) hän sai valmiiksi kolme romaania, joita hän ei kuitenkaan halua julkaista. Kondorin sanotaan ottaneen vaikutteita muun muassa Jim Thompsonin, Charles Willefordin ja Dashiell Hammettin tuotannosta.kenen mukaan? Kondor antaa teksteissään suuren roolin tunnelmaa luoville elementeille ja uskottavalle epookin ja paikkojen kuvaukselle. Hän hyödyntää teksteissään myös todellisia historian henkilöitä.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Budapest noir -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kondorin rikosromaanien sankarina seikkailee rikosreportteri Zsigmond Gordon, joka dokumentoi Budapestin ja koko Unkarin alamaailmaa vuosina, jakaen itsekin välillä oikeutta rikosten uhreille.

Suomeksi julkaistut romaanit:

  • Budapestin varjot. Budapest noir, 2008. Suomentanut Pullinen, Tähti. Helsinki: Tammi, 2012. ISBN 978-951-31-6886-5.
  • Budapestin synnit. Bűnös Budapest, 2009. Suomentanut Pullinen, Tähti. Helsinki: Tammi, 2013. ISBN 978-951-31-7323-4.
  • Budapestin vakooja. A budapesti kém, 2010. Suomentanut Schmidt, Tähti. Helsinki: Tammi, 2014. ISBN 978-951-31-7776-8.
  • Budapestin raunioissa. Budapest romokban, 2011. Suomentanut Schmidt, Tähti. Helsinki: Tammi, 2017. ISBN 978-951-31-8851-1.
  • Budapestin marraskuu. Budapest novemberben, 2012. Suomentanut Schmidt, Tähti. Helsinki: Tammi, 2019. ISBN 978-952-04-0804-6.

Suomeksi vielä julkaisemattomat saman sarjan romaanit:

  • Szélhámos Budapest. Budapestin huijari. , 2016. (unkariksi)

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen dekkariseura ry palkitsi Vilmos Kondorin Budapest Noir -sarjasta 27. helmikuuta 2018 ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla.[1]

Suhde aikakauteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Népszabadság-lehti julkaisi 4. heinäkuuta 2009 kirjailijan koko sivun haastattelun otsikolla ”30-luvun Budapest Noir”. Siinä kirjailija vastasi kysymykseen, miksi hän aikanaan valitsi romaaniensa ”tapahtumapaikaksi” juuri kyseisen aikakauden:

»Tänään me katselemme maailmansotien välistä Unkaria kuin se olisi joku tyystin toinen maa, jonka kanssa meillä ei ole juuri mitään tekemistä. Olemme nostaneet tuolta ajalta jalustalle muutamia nimiä, sellaisia kuin Béla Bartók tai kirjailijoista Karinthy tai Móricz – ja todenneet: no niin, heissä meillä on tuon ajan perintö. Kaikki muut on yksinkertaisesti pyyhitty pois: poliitikot, keskinkertaiset kirjailijat, revisionistit (…), tavalliset ihmiset. Meillä ei ole enää mitään käsitystä siitä, kuinka tuohon aikaan todella elettiin. Aivan kuin Horthyn Unkari ei olisi omaa historiaamme vaan jonkin aivan toisen maan menneisyyttä (…) Mutta kuitenkin mennyt aika on meidän kaikkien yhteistä omaisuutta, samoin kuin oma nykyisyytemme on sitä. Emme ole muuttuneet yhtään – ja tämän saa ymmärtää niin positiivisesti kuin negatiivisestikin. Tulee varmasti aika, jolloin joudumme kohtaamaan oman aikamme, tapahtuu se sitten historiankirjoituksen tasolla, yksilön tasolla tai kollektiivisella tasolla. Oma pyrkimykseni on vain todistaa, että noita mekin olimme ja olemme.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ajankohtaista Suomen dekkariseura ry. Viitattu 28.2.2018.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: hu:Kondor Vilmos