Viitta (liturginen tekstiili)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viitta (ven. подрясник, kreik. αντεςί, ζωστικό) on ortodoksisessa kirkossa kaikkien pappeuteen vihittyjen sekä luostarien asukkaiden (sisariston ja veljestön) perusasu. Viitta on yleensä musta, mutta se voi olla muunkin värinen.

Papistolla (tai alipapistolla ja luostarin asukkailla) on kahdenlaisia viittoja: alusviitta eli podrasniekka ja päällysviitta eli riäsä.

Alusviittaa olisi papinkin pidettävä päällään aina liikkuessaan muuallaselvennä, luostarin asukkailla se pitää olla päällä aina ulkona ollessaan. Nykyään asu vaihdetaan kuitenkin usein epäortodoksisesti "siviilissä" liikkuessa tavallisiin vaatteisiin. Eräissä maissa viitan pitäminen kirkon ulkopuolella saattaa olla myös kiellettyä, eräissä maissa sen pitämistä edellytetään aina.selvennä

Joillekin kirkonpalvelijoille on myönnetty erityinen oikeus käyttää alusviittaa ilman varsinaista pappeuteen vihkimistäkin. Samoin luostarialueella pidetään asianmukaisena käyttää alusviittaa, jos on oikeus sen käyttämiseen - vielä 1970-luvullakin Valamon luostarissa puettiin jopa pikkupojatkin alusviittaan ja skufiaan.

Päällysviitta vastaa päällystakkia. Sitä pidetään myös usein yllä erilaisissa juhlatilaisuuksissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.