Viirikehrääjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viirikehrääjä
Standard-winged Nightjar 1.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Linnut
Aves
Lahko: Kehrääjälinnut
Caprimulgiformes
Heimo: Kehrääjät
Caprimulgidae
Suku: Viirikehrääjät
Macrodipteryx
Laji: longipennis
Kaksiosainen nimi

Macrodipteryx longipennis
(Shaw, 1796)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Viirikehrääjä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Viirikehrääjä Commonsissa

Viirikehrääjä (Macrodipteryx longipennis) on kehrääjien heimoon kuuluva lintulaji. Sitä tavataan trooppisessa Afrikassa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan viirikehrääjä voi kasvaa 20–23 cm pitkäksi. Väritykseltään sekä koiras että naaras ovat kauttaaltaan harmahtavan ruskean kirjavia. Niskassa ja kaulassa on punaruskea juova ja pyrstö on punaruskea. Lisääntymisaikana viirikehrääjäkoiraille kasvaa siipiin hyvin pitkä ruoti, jonka päässä on sulka. Tämä sulka ja ruoti surkastuvat pois lisääntymiskauden jälkeen.[2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viirikehrääjää tavataan pesimäaikana Mauritaniasta Kongoon ulottuvalta alueelta. Pesimäajan päätyttyä viirikehrääjät muuttavat pohjoiseen ja itään. Lajin elinympäristöä ovat pensaikkoiset ruohomaat, metsät ja puita kasvavat savannit usein vesialueiden lähellä. Laji on yöaktiivinen ja pyydystää ravinnokseen lentäviä hyönteisiä. Lajin pesimäkausi on sadekaudella tyypillisesti maalis-kesäkuussa. Pesivät yksinään tai pieninä löyhinä ryhminä. Viirikehrääjät eivät rakenna pesää vaan naaras munii maahan. Munia on 1 tai 2 ja ne ovat väriltään vaaleanpunertavia.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Macrodipteryx longipennis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.4.2014. (englanniksi)
  2. a b D. T. Holyoak: Nightjars and their allies: the Caprimulgiformes, s. 642-647. Oxford University Press, 2001. ISBN 0-19-854987-3. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 14.11.2013). (englanniksi)
  3. a b Terry Stevenson, John Fanshawe: Birds of East Africa, s. 212. A&C Black, 2004. ISBN 9780713673470. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 14.11.2013). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.