Vihersimput

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihersimput
Ketsuppisimppu (Hexagrammos lagocephalus)
Ketsuppisimppu (Hexagrammos lagocephalus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Vihersimput
Hexagrammidae
Gill, 1889
Suvut[1]
  • Hexagrammos
  • Ophiodon
  • Oxylebius
  • Pleurogrammus
  • Zaniolepis
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Vihersimput Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vihersimput Commonsissa

Vihersimput (Hexagrammidae) on simppukaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan pohjoiselta Tyyneltämereltä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihersimppujen heimoon jaetaan 5 sukuun ja 12 lajiin. Aikaisemmin Zaniolepis-suvun lajien katsottiin muodostavan oman heimonsa kampasimput (Zaniolepididae). Ruumiinrakenteeltaan vihersimput ovat pitkänomaisia ja litteähköjä kaloja, jotka voivat kasvaa 25–125 cm pitkiksi. Suurin laji on kameleonttisimppu (Ophiodon elongatus). Heimon kaloilla on otsassa silmien yläpuolella värekarvoja, mutta muuten pää on piikitön. Selkäeviä on yksi pitkä, jonka keskellä on usein lovi, joka jakaa sen pehmeään ja piikikkääseen osaan. Vihersimpuilla ei ole uimarakkoa. Väritykseltään vihersimppulajit ovat vaihteleviä. Ne ovat usein vihertävän kirjavia ja väritys riippuu huomattavasti sukupuolesta, esiintymisalueesta ja paikallisesta ympäristöstä.[1][2][3]

levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihersimppuja tavataan pohjoiselta Tyyneltämreltä alueelta, joka ulottuu Japanista Beringinmeren kautta Alaskaan ja etelään Kaliforniaan asti. Helmivihersimppua (H. stelleri) esiintyy myös Jäämerellä. Vihersimppulajit elävät suhteellisen matalisas veissä ja syvimillään niitä on tavattu 600 metrin syvyydessä. Niiden ravintoa ovat kalat, äyriäiset, meduusat ja muiden kalojen kutu. Tärkeitä kalastettavia lajeja ovat kamelonttisimppu, Pleurogrammus-suvun lajit ja kelppisimppu (Hexagrammos decagrammus). Monet muutkin vihersimpulajit ovat suosittuja vapaa-ajankalastuksen kohteita.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 330. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.04.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Hexagarammidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 23.4.2013. (englanniksi)
  3. a b Catherine W. Mecklenburg & William N. Eschmeyer: Family Hexagrammidae Gill 1889. Annotated Checklist of Fishes, 2003. California Academy of Sciences. Artikkelin verkkoversio Viitattu 23.04.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.