Viemärin valtias

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viemärin valtias
Dodger
Viemärin valtias.png
Alkuperäisteos
Kirjailija Terry Pratchett
Kansitaiteilija Paul Kidby
Genre fantasia, vaihtoehtohistoria, nuortenkirjallisuus
Kustantaja Doubleday
Julkaistu 2012
Ulkoasu sidottu
ISBN 978-0385619271
Suomennos
Suomentaja Mika Kivimäki
Kansitaiteilija Paul Kidby
Kustantaja Karisto
Julkaistu 2014
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 457
ISBN 978-951-23-5740-6
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Viemärin valtias (engl. Dodger) on Terry Pratchettin vuonna 2012 ilmestynyt nuortenkirja. Teoksen on julkaissut suomeksi vuonna 2014 Karisto Mika Kivimäen suomennoksena.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat väljästi kuningatar Viktorian valtakauden alkupuolelle, ja tapahtumapaikkana on Lontoo. Osa kirjan hahmoista on fiktiivisiä, mutta mukana on myös historiallisia hahmoja, kuten kirjailija Charles Dickens ja Henry Mayhew, joka tutki laajasti ja toi julkisuuteen Lontoon köyhälistön keskuudessa vallitsevia ongelmia. Kirjassa esiintyvät myös poliitikko Benjamin Disraeli, Lontoon poliisivoimien uudistaja Robert Peel sekä omana aikanaan maailman rikkaimpiin henkilöihin kuulunut Angela Burdett-Coutts, joka lahjoitti runsaasti varojaan köyhälistön auttamiseen muun muassa perustamalla kouluja. Myös keksityillä hahmoilla on esikuvinaan todelliset ihmistyypit.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan päähenkilö on nuori Repolainen, joka elättää itsensä toshaamalla eli etsimällä viemäriverkosta sinne huuhtoutuneita kolikoita ja muuta arvotavaraa. Repolainen on erittäin taitava tosher ja sikälikin onnekas, että hän on onnistunut saamaan itselleen vakituisen asuinpaikan vanhan ja viisaan juutalaismiehen Solomon Cohenin luota. Solomonilla on pahanhajuinen koira Oonan, joka kulkee usein Repolaisen mukana.

Eräänä myrsky-yönä Repolainen pelastaa tytön pahoinpitelijöiden kynsistä. Sattumalta paikalle osuvat myös Charles Dickens ja Henry Mayhew, jotka ottavat tytön suojiinsa. Koska tytön henkilöllisyyttä ei aluksi tiedetä, Mayhew'n vaimo nimeää hänet Simplicityksi. Myöhemmin tyttö paljastuu saksalaisen ruhtinaskunnan prinssin karanneeksi vaimoksi, jonka kintereillä ovat väkivaltaa kaihtamattomat etsijät. Repolainen ei ole kiinnostunut poliittisesta juonittelusta ja yläluokkaisissa piireissä liikkuminen on hänelle täysin vierasta, mutta hän haluaa pelastaa tytön keinolla millä hyvänsä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]