Vesipiippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lasinen bong-tyyppinen vesipiippu, jonka vesitila on hiekkapuhallettu

Vesipiippu on piippu, jossa savun suodattimena käytetään vettä. Perinteisiä itämaisia versioita kutsutaan nimellä hooka. Suoraviivaistettua muotoa kutsutaan bongiksi. Sana juontuu thainkielisestä sanasta baung (thaiksi บ้อง), joka tarkoittaa sylinterin tai putken muotoista puista tai bambusta valmistettua esinettä. Bongilla on vuosisatainen käyttöhistoria Kaukoidässä ja Afrikassa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Materiaalina on alun perin ollut puu tai bambu, mutta nykyään lasi ja akryyli lienevät yleisimmät. Piipun pesä voi olla keraaminen, lasia, metallia tai kiveä, tai jotain muuta korkeita lämpötiloja kestävää materiaalia.

Länsimaissa bongi yhdistetään yleisesti kannabikseen, vaikka historiallisesti sitä on käytetty samoin kuin muitakin vesipiippuja, kuten edellä mainittu hooka ja sen rinnakkaisversio šiša.

Vaikutus savun haitallisuuteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesipiipussa joitain haitallisia aineita (muun muassa osa tupakan nikotiinista) liukenee veteen, mutta ei läheskään kokonaan. Vesipiipun käyttö on joskus perusteltu sen väitetyllä terveellisyydellä, koska vesi suodattaa haitta-aineita. Käytännössä esimerkiksi tupakkaa poltettaessa vesipiipun käyttäminen voi olla savukkeen polttamista haitallisempaa, sillä polttaminen yleensä kestää pitemmän ajan, eikä vesi poista läheskään kaikkia haitta-aineita.[1][2] Vaikuttaa myös siltä, että vesipiipun kautta polttamalla tupakansavun mukana kulkeutuu elimistöön keskimäärin enemmän häkää, nikotiinia, kromia, arseenia ynnä muuta kuin savukkeen savun mukana.[3]

Vesipiipussa savu kulkeutuu keuhkoihin veden kautta, jolloin savu viilenee ja siihen sekoittuu vesihöyryä. Myös osa savun hiukkasista jää veteen. Savu kertyy vesitilan yläpuolella olevaan savutilaan eli kammioon, josta se voidaan imeä yhdellä kerralla keuhkoihin. Savutilan tyhjennys tapahtuu vapauttamalla sormi ilmareiän päältä pois, tai irrottamalla pesä jolloin ilmaa pääsee savutilaan suoraan eikä piipun pesän kautta. Ilmareikä sijaitsee kammion seinässä, vedenpinnan yläpuolella.

Savu on veden ansiosta kosteaa ja viileää. Kuumaa vettä käytettäessä savun seassa on enemmän vesihöyryä.

Vesipiippua voidaan käyttää myös ilman nikotiinia. Tällöin siinä nautitaan vain vesihöyryn tuottamasta mausta.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bongin perusrakenne
 1. Suuaukko on se mihin käyttäjä asettaa suunsa, peittäen kammion ilmalta, antaen käyttäjälle mahdollisuuden hengittää höyryä. Suuaukko sijaitsee yleensä bongin yläosassa.
 2. Kammio on tila joka kerää höyryä ennen kuin sitä hengitetään. Yleensä kammio muodostaa suurimman osan rakenteesta ja on usein korkea, ontto sylinteri, jolla on suuri sisäinen tilavuus. Kammio on usein lievästi vinossa, jotta suuaukon saavuttaa vaivattomammin.
 3. Pohja sisältää veden, jonka läpi höyry vedetään. Yleensä pohja on leveämpi kuin kammio, jotta täytettynä esine on vakaampi. Joissakin bongeissa on lisäjalka, jotta bongi olisi vielä vakaampi.
 4. Pesäputki on putki joka kulkee kammion seinän läpi. Pesäputken tulisi mennä suoraan pohjaan, jotta höyry kulkisi mahdollisimman pitkän matkan ennen kuin saavuttaisi kammion. Näin höyrystä tulee puhtaampaa sekä viileämpää. Pesäputki voi olla irrallinen tai kiinnitetty kammion seinään. Irralliset pesäputket ovat helpompia puhdistaa.
 5. Pesä on yleensä kupin tai tötterön muotoinen joka on tehty joko metallista, lasista, puusta tai keraamista. Aine jota höyrystetään on pakattu pesään ja sytytetty. Pesä laitetaan ylempään aukkoon pesäputkessa. Pesiä on saatavilla myös valmiiksi kiinnitettyinä pesäputkeen.
 6. Ilmareikä on pieni sormella suljettava reikä, jota avaamalla voi päästää ilmaa savun mukana henkeen.

Bongin kaltaisia välineitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šiša[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šiša tai hooka on hiiltä lämmönlähteenä käyttävä länsiaasialainen vesipiippu, jonka pesä sijaitsee keskussylinterin päällä, ja savua hengitetään vesisäiliön kyljestä lähtevien letkujen avulla.

Älyämpäri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äly on ämpäristä ja pullosta tehty kotitekoinen väline, jota käytetään kannabiksen polttamiseen.[4][5][6][7] Nimitys äly on slangia.[4]

Englannin kielessä väline tunnetaan nimellä bucket bong (bucket = ämpäri, bong = bongi, vesipiippu) tai gravity bong (gravity = painovoima). Toiminta perustuu alipaineeseen, joka syntyy pulloon, kun sitä nostetaan vedestä ylös.[8][6]

Älyn rakenne ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älyn toimintaperiaate.

Älyssä on vedellä täytettävä ämpäri tai muu astia, muovipullo, josta on leikattu pohja pois, ja pesä, jonne päihdeaine asetetaan sytytettäväksi. Pesä rakennetaan usein suuttimesta, jonka sisään asetetaan pala metalliverkkoa tai muu savua ja ilmaa läpipäästävä jalusta, jonka päälle päihdeaine asetetaan.[6][5]

Pesä sijoitetaan pullon suulle ja pullo upotetaan kaulaa myöten vesiämpäriin, minkä jälkeen pesä ladataan eli täytetään päihdeaineella. Päihdeaine sytytetään palamaan ja pulloa nostetaan hitaasti ylöspäin. Pullon sisälle kertyy alipainetta, joka tasautuu suuttimen kautta, jolloin pulloon virtaa ilmaa ja savua. Kun pullo on nostettu ylös asti, pesä poistetaan, pullossa oleva savu hengitetään, ja päihdyttävät yhdisteet alkavat imeytyä keuhkoista verenkiertoon.[6][8] Jos savupulloa työnnetään hengitysvaiheessa takaisin alas, pulloon syntyvä paine työntää savun keuhkoihin ”pehmeämmin” kuin vedettäessä savua keuhkoihin hengityslihaksilla.[5]lähde tarkemmin?

Riippuvuusterapeutti Helmut Kuntzin mukaan älyn tai vesipiipun käyttö lisää riskiä riippuvuuden syntymiseen verrattuna kannabissavukkeiden polttamiseen.[9]

Waterfall-malli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesiputous.

”Vesiputous” on toinen vedellä tuotettuun alipaineeseen perustuva polttoväline, jossa käytetään yhtä muovipulloa, josta ei ole leikattu pohjaa pois ja se on täytettävissä vedellä. Pullon alaosaan on tehty aukko, joka on suljettu kumisella tulpalla, ja jonka kautta vesi on laskettavissa pois. Pullo täytetään kaulaan asti, minkä jälkeen ladattu pesä sijoitetaan pullon suulle. Päihdeaine sytytetään ja vesi lasketaan pois, jolloin pulloon syntyvä alipaine saa pullon täyttymään savulla. Pesä poistetaan ja savu hengitetään.[10]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta äly.
 1. http://www.arabianbusiness.com/index.php?option=com_content&view=article&id=13538:shisha-is-100-times-worse-than-fags&Itemid=1
 2. http://tieku.fi/kysy-meilta/vesipiippu-ei-poista-tupakan-haittoja
 3. http://www.medscape.com/viewarticle/508387
 4. a b Huumesanastoa Irti Huumeista ry. Arkistoitu 10.3.2012. Viitattu 13.12.2011.
 5. a b c Delahunty, Brendan & Putt, Judy: Monograph Series No. 15. National Drug Law Enforcement Research Fund. National Drug Strategy. ndlerf.gov.au. 2006. Arkistoitu 1.10.2011. Viitattu 13.12.2011.
 6. a b c d Stratton 2007, s. 38.
 7. Cannabis and tobacco use NCPIC. (englanniksi)
 8. a b Griffin, Brian: The Trustafarian Handbook: A Field Guide to the Neo-Hippie Lifestyle - Funded by Mom and Dad (s. 60–61) Adams Media. Viitattu 13.12.2011. [vanhentunut linkki]
 9. Kuntz, Helmut: Interview mit dem Suchttherapeuten Helmut Kuntz (englanniksi) Marraskuu 2003. Jörg Auf dem Hövel. Viitattu 14.12.2011.
 10. Stratton 2007, s. 41.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]