Vesimittari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee mittauslaitetta. Vesimittarit on myös hyönteisheimo.
Vesimittari

Vesimittarilla mitataan vedenkäyttöpaikan kuluttama vesimäärä kuutiometreinä. Vesimittari sijoitetaan tulovesijohtoon ennen muita vesilaitteita. Mittarin mukaan käyttöpaikkaa laskutetaan käytetystä vedestä, usein myös jätevesi laskutetaan käyttöveden mukaan.

Kalibroinnin jälkeen sinetöity vesimittari

Vesimittarin toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veden virtauksen mittaamiseen käytetään vesimittaria, joka toimii vesiturbiinin tapaan. Erona on kuitenkin se, että virtauksesta otetaan nyt energiaa vain sen verran kuin tarvitaan mittarin osoittimen siirtämiseen. Juoksupyörän akselilla on kierukka jonka kierrokset välitetään useiden alennusvaihteiden kautta mittarin laskuriin.

Päävesimittarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päävesimittarit ovat vesilaitoksen omistamia ja huoltamia vesiliittymäkohtaisia vesimittareita. Yleensä vesilaitos tekee yhden liittymän omakotitaloon, paritaloon sekä kerros- ja rivitaloon. Jokaiseen liittymään tulee yksi vesimittari, jonka perusteella vesilaitos laskuttaa.

Taloyhtiöissä vesilaitoksen vesilaskun jakoperusteena voidaan käyttää mm. asunnon pinta-alaa tai huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärää. Pinta-alaan perustuvassa laskutuksessa ongelmana on se, että isossa asunnossa yksin asuva joutuu maksamaan vedestä enemmän kuin pienemmän asunnon monihenkinen perhe. Henkilölukuun perustuva vesimaksu peritään yleensä kiinteänä kuukausimaksuna. Molemmat edellä mainitut jakoperusteet jättävät huomiotta asukkaiden erilaiset kulutustottumukset, jolloin vettä säästeliäästi käyttävä maksaa myös muiden vedenkulutuksesta.

Alamittarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeudenmukaiseen laskutuksen saavuttamiseksi voidaan kerros- ja rivitaloasunnoissa käyttää alamittausta, jolloin jokaiseen asuntoon asennetaan omat vesimittarit. Tällöin taloyhtiö laskuttaa asukkaita todellisen kulutuksen mukaan. Taloyhtiö omistaa huoneistokohtaiset mittarit ja vastaa niiden huollosta ja kunnossapidosta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vesimittari.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.