Huoneistokohtainen vedenmittaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huoneistokohtaisen vedenmittauksen tarkoituksena on mitata rivi- ja kerrostaloissa käyttöveden kulutusta huoneistokohtaisesti. Mittareina käytetään joko huoneistokohtaisia mekaanisia mittareita tai kaukoluettavia vedenmittausjärjestelmiä erotuksena yleisluentaan, jossa vesimaksut jaetaan tasan asukkaiden kesken taloyhtiön yhteisen mittarin ilmoittavan kulutusluvun mukaisesti.

Huoneistokohtaisen vedenmittauksen piiriin kuuluu arviolta 700 000 suomalaista ja vedenkulutuksen on mitattu laskevan henkilöä kohden vuorokaudessa 170 litrasta 115 litraan pidemmän aikavälin seurannoissa.

Ympäristöministeriön vuonna 2009 asettaman huoneistokohtaisten vesimittarien käyttöä selvittäneen työryhmän mukaan asuinrakennuksen vedenkulutus väheneekin jopa 30 prosenttia, kun vedenkäytöstä laskutetaan huoneistokohtaisesti ja kun huoneistokohtainen laskutus yhdistetään muihin vettä säästäviin toimenpiteisiin.[1] Suomalaisissa taloyhtiöissä vedenkulutus on jakautunut hyvin epätasaisesti.[1]

Kerros- ja rivitaloissa huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ohjaa tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti veden säästöön. Yhdessä kulutustottumusten muutosten kanssa se ohjaa kohti entistä ympäristöystävällisempää ja kokonaisvaltaisempaa kulutuskäyttäytymistä asumismukavuudesta tinkimättä.

Kehittyneet vedenmittausjärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huoneistokohtaisilla vesimittareilla on Suomessa pitkät vuosikymmenten perinteet. Nykyään puhutaankin huoneistokohtaisista vedenmittausjärjestelmistä, sillä kehittyneimmät mittarit siirtävät tietoa yleistä kenttäväylää tai rakennuksen omaa sähköverkkoa hyödyntäen ja kulutuslukemat on nähtävillä internetin välityksellä. Kehittyneimmät vedenmittausjärjestelmät sisältävät myös omat laskutusohjelmat sekä automaattiset vuotohälytysjärjestelmät. Vedenmittausjärjestelmät asennetaan taloyhtiöihin joko jo rakennusvaiheessa tai putkistoremontin yhteydessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Motiva. Yritys, jonka alaa ovat vesi- ja energiaratkaisut.