Vern Bullough

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vern Leroy Bullough (24. heinäkuuta 192821. kesäkuuta 2006) oli yhdysvaltalainen historiantutkija ja seksologi. Hän oli Buffalossa sijaitsevan New Yorkin osavaltionyliopiston (SUNY) emeritusprofessori, Kalifornian osavaltionyliopiston merkittävä professori, Society for the Scientific Study of Sex -järjestön entinen puheenjohtaja, SUNY:n entinen luonnon- ja yhteiskuntatieteiden dekaani sekä American Association for the History of Nursing -järjestön perustajajäsen. Bullough oli myös kirjailija, sekulaarihumanistijohtaja, Rationalist Internationalin kunniajäsen ja entinen IHEU:n puheenjohtaja.

Bullough syntyi Salt Lake Cityssä Utahin osavaltiossa vuonna 1928 ja suoritti kandidaatintutkinnon Utahin yliopistossa vuonna 1951. Hän suoritti maisterintutkinnon Chicagon yliopistossa vuonna 1951 ja tohtorintutkinnon vuonna 1954.

Bullough oli osallisena lähes 50 kirjan kirjoittamisessa ja julkaisi yli sata vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia sekä runsaasti kansantajuisia artikkeleita. Bullough’n asiantuntija-alueisiin kuuluivat seksologia, historia, kansanterveys, sosiaalipolitiikka, syntyvyyden säännöstely ja väestöpolitiikka. Hän luennoi useimmissa Yhdysvaltain osavaltioissa sekä noin 20 eri maassa, muiden muassa Kiinassa, Venäjällä, Kreikassa, Egyptissä ja Ghanassa. Bullough sai muun muassa Alfred Kinsey -palkinnon ansioistaan seksitutkimuksessa.

Vuonna 1992 Bullough sai Kansainvälisen humanistiliiton (IHEU) Distinguished Humanist Service Awardin. Hän toimi yhtenä IHEU:n puheenjohtajista vuosina 1995−1996.

Bullough'n perheeseen kuului vaimo Gwen Brewer (Kalifornian yliopiston emeritusprofessori) ja neljä lasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]