Ventura Pons

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ventura Pons vuonna 2016.

Ventura Pons Sala (1945 Barcelona, Espanja8. tammikuuta 2024 Barcelona, Espanja[1]) oli katalonialainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja tuottaja.

Pons teki ensin pitkän uran teatterissa ja televisiossa. Sen jälkeen hän ryhtyi kuvaamaan katalonialaisia ja espanjalaisia kansankomedioita elokuvina. 1990-luvulla hän kiinnostui katalaanikirjailijoiden teksteistä ja teki elokuvia Benet i Jornetin ja Sergi Belbelin näytelmiin ja novelleihin kirjoittaen usein itse käsikirjoituksen. Nämä yhteiskunnalliset ja usein haastavat aiheet saivat kiitosta elokuvajuhlilla (El perque de tot plegat, Amic/Amat, Caries, morir (o no)). Ponsin käsikirjoitukset saivat useita palkintoja, ja katalaaniyleisö on juhlinut Ponsia kirjailijoidensa kansainvälisestä esille nostamisesta. Sittemmin Pons palasi populaareihin aiheisiin ja teki elokuvia amerikkalaisen mallin mukaan.

Pons vieraili Suomessa Espoo Ciné -elokuvajuhlilla vuonna 1999, jolloin festivaalilla esitettiin hänen elokuvansa Amic/Amat (1998).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gregorio Belinchón: Muere a los 78 años el director Ventura Pons, figura clave del cine catalán El País. 8.1.2024. Viitattu 9.1.2024. (espanjaksi)
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.