Ventotene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ventotene
Ventotene mereltä nähtynä
Ventotene mereltä nähtynä
Maantiede
Sijainti 40°47′51″N, 13°25′48″E
Saariryhmä Pontiset saaret
Merialue Välimeri
Vesialue Tyrrhenanmeri
Pinta-ala 2 [1] km²
Valtio
Valtio Italia
Maakunta Latina
Alue Latium
Kunta Ventotene
Väestö
Väkiluku 736

Ventotene (ital. Isola di Ventotene) on Tyrrhenanmerellä sijaitseva saari Italian länsirannikolla. Ventotene kuuluu samaan saariryhmään Ponzan, Palmarolan, Gavin, Zannonen saarten kanssa, jotka sijaitsevat kauempana lännessä. Yhdessä muutaman kilometrin päässä olevan Santo Stefanon saaren kanssa saaret muodostavat Ventotenen kunnan. Saarelta on ympärivuotinen lauttayhteys mantereelle Formian kaupunkiin. Kesän sesonkiaikana lauttayhteys on myös Napoliin ja Ponzalle. Ventotene on erityisesti italialaisten turistien suosiossa.[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ventotenen saari on muodostunut sammuneen tulivuoren päälle. Saari on noin 2,8 km pitkä, leveimmillään 800 metriä ja korkein kohta on 139 metriä.[3] Ventotene on noin 54 kilometriä länteen mantereesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana saari tunnettiin nimellä Pandateria tai Pandataria. Ensimmäiset jäljet asutuksesta ovat pronssikaudelta[3] Roomalaiset kuitenkin aloittivat laajamittaisen rakentamisen saarella. Roomalaiset hakkauttivat sataman ja Augustuksen hallituskauden alussa saarelle rakennettiin huviloita. Augustus itse rakennutti saaren pohjoisosaan huvilan, jonka rauniot ovat vieläkin nähtävillä. Saaresta kuitenkin tuli tunnettu keisariperheen naisten karkotuspaikkana. Ensimmäisenä saarelle karkotettiin Augustuksen tytär Julia vuonna 2 eaa. Muita saarelle karkotettuja oli muun muassa Agrippina maior ja Claudia Octavia, jotka kuolivat saarella. Roomalaisten jälkeen saarella asuttiin satunnaisemmin, kunnes 1700-luvulla rakennettiin uusi kylä asutuskeskukseksi. Tältä ajalta olevia rakennuksia ovat saaren kirkko ja Santo Stefanon saarelle rakennettu vankila, joka oli toiminnassa vuoteen 1965 asti.[4] Fasistihallinnon aikana Ventotenestä tuli karkotuspaikka poliittisille vangeille. Ollessaan vangittuna saarella Altiero Spinelli laati vuonna 1941 Ventotenen manifestin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]