Ventotenen manifesti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ventotenen manifesti (ital. Manifesto di Ventotene), jota kutsutaan myös vapaan ja yhdistyneen Euroopan manifestiksi.

Altiero Spinellin laatima poliittinen julkilausuma (Per un'Europa libera e unita. Progetto d'un manifesto), jonka hän kirjoitti toisen maailmansodan aikana ollessaan vankina Italian Ventotenen saarella.

Lopullisessa muodossaan kesäkuussa 1941 valmistunutta manifestia levitettiin italialaisessa vastarintaliikkeessä, ja siitä tuli pian Movimento Federalista Europeon ohjelma. Manifesti vaatii Euroopan ja maailman yhdentymistä, eli federalismiä. Tekstissä Euroopan federalismi ja maailman federalismi nähdään keinona estää tulevat sodat.

Vayssière toteaa, että manifestia pidetään laajalti eurooppalaisen federalismin syntymänä. Entisestä kommunistista, Spinellistä (1907–86) tuli liittovaltion liikkeen johtaja, sen perusteella että hän oli Manifestin ensisijainen kirjoittaja, sekä myös hänen sodanjälkeinen toimintansa.

Manifesti kehotti katkaisemaan siteet Euroopan menneisyyteen ja muodostamaan uudenlaisen poliittisen järjestelmän. Tämä tehdään muokkaamalla politiikkaa uudelleen, ja tekemällä laaja-alaisia yhteiskunnallisia uudistuksia.

Sitä ei pidetty ihanteellisena, mutta kuitenkin parhaana vaihtoehtona Euroopan sodanjälkeiseen tilanteeseen.