Vasili Blohin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vasili Mihailovitš Blohin (7. tammikuuta 18953. helmikuuta 1955) oli neuvostoliittolainen kenraalimajuri, joka toimi NKVD:n pääteloittajana Stalinin vainojen ja toisen maailmansodan aikana. Hänen on arvioitu ampuneen omakätisesti 7 000 puolalaista sotavankia Katynin joukkomurhassa ja ehkä useita tuhansia muita Neuvostoliiton sisäisissä puhdistuksissa. Blohin on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan kaikkien aikojen tuotteliain pyöveli.[1] Hän on eniten yksitellen tehtyjä murhia toteuttanut henkilö maailmanhistoriassa.

Tunnettuja Blohinin ampumia ihmisiä olivat Moskovan näytösoikeudenkäynneissä tuomitut korkea-arvoiset neuvostojohtajat sekä marsalkka Mihail Tuhatševski. Samoin Blohinin entiset esimiehet Genrih Jagoda ja Nikolai Ježov heidän menetettyään asemansa.

Stalinin kuoleman ja Nikita Hruštšovin valtaannousun jälkeen Blohin erotettiin nopeasti kaikista tehtävistään ja hänen sotilasarvonsa julistettiin menetetyksi. Hän alkoholisoitui vakavasti.

Virallisen tiedon mukaan Blohin teki itsemurhan vuonna 1955.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johnsson, Peter: Stalinin murhat Katynissa ja niiden historialliset jälkipelit 1940–2014, suomentanut Kari Klemelä. [Sauvo]: Mansarda, 2014. ISBN 978-952-5664-15-7 (sidottu). Sivut 101–108.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Craig Glenday, Guinness World Records 2010, (Random House Digital, 2010)
  2. The Worlds Bloodiest History, Google booksissa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]