Koordinaatit: 8.43°N, 76.43°E

Varkala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varkala

Varkala

Koordinaatit: 8.43°N, 76.43°E

Valtio Intia
Osavaltio Kerala
Piirikunta Thiruvananthapuramin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 15,42 km²
Korkeus 190 m
Väkiluku (2011) 40 048
 – Väestötiheys 2 597 as./km²


Varkala (malajalamiksi വർക്കല, Varkkala) on kaupunki Intian eteläosassa, Keralan osavaltiossa. Kaupunki kuuluu Thiruvananthapuramin piirikuntaan. Varkala sijaitsee noin 50 kilometriä Keralan pääkaupungista, Thiruvananthapuramista luoteeseen. Asukkaita kaupungissa oli vuoden 2011 laskennassa 40 048[1].

Ollen ainoa paikka eteläisessä Keralassa, jossa osavaltion länsirannikkoa paikoin reunustava vuorenrinne on kiinni Arabianmeressä, Varkalalla on ympäröiviin, hyvin tasapiirteisiin maantieteellisiin alueisiinsa nähden ainutlaatuiset piirteet. Reunusvuorten väliin jää ajoittain myös rantaviivaa. Alueen ympärille onkin muodostunut yksi eteläisen Intian varteenotettavimmista turistikohteista. Rantaa ympäröivän vuorenrinteen päälle on kehittynyt 1990-luvun lopulta lähtien huomattava, lähes täysin turismiin perustuva elinkeinoelämä. Kaupungin keskus sijaitsee muutaman kilometrin päässä, selkeästi erillään turistisoituneesta ranta-alueesta.

Varkala on myös hinduille tärkeä temppelikaupunki, ja siellä sijaitsee Vishnu-jumalalle pyhitetty Janardana Swamin temppeli. Temppeli sijaitsee lähellä Papanasam Beach -rantaa, jonka vesiä hindut pitävät pyhänä, ja uskovat niillä olevan syntejä puhdistava vaikutus. Temppelissä harjoitetaan myös perinteistä intialaista terveydenhoitojärjestelmää, ayurvedaa. Temppelin ja myöhemmin etenkin turismin vaikutuksesta ayurveda-tarjonnan määrä on muuallakin Varkalassa hyvin merkittävä. Ayurvedan suosio erityisesti Varkalassa on vielä tavallista huomattavampaa siinäkin suhteessa, että Keralan osavaltiota pidetään kokonaisuudessaankin koko Intian ayurveda-järjestelmän kehtona.

  1. INDIA: Kerala Citypopulation.de. Viitattu 24.7.2014. (englanniksi)