Vapaapotkusuihke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vapaapotkusuihkeen käyttöä Englannin valioliigassa.

Vapaapotkusuihke (käytetään myös esim. nimiä muurisuihke, vaparisuihke, vapaapotkuspray tai muurispray) on nykyisin jalkapallo-otteluissa käytössä oleva valkoinen spraymaali, joka helpottaa puolustusmuurin asettamista vaaditun etäisyyden päähän vapaapotkuissa. Vapaapotkusuihkeen käyttöä ei ole kuitenkaan erikseen mainittu jalkapallon säännöissä. Sen käyttö on yleistynyt viime vuosina. Vapaapotkusuihke on brasilialainen keksintö.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapalloerotuomari kantaa suihkepullossa säilytettävää vapaapotkusuihketta housuissaan. Vapaapotkun tullessa hän suihkuttaa vaahtoa pallon kohdalle sekä myös 9,15 metrin päähän pallosta, johon muuri pitäisi asettaa. Tuomari huomaa vaahdon avulla helposti, jos joku pelaaja liikkuu muurista eteenpäin. Vaahto häviää itsellään kentästä noin minuutin kuluttua sen suihkuttamisesta.

Teknisiä yksityiskohtia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaapotkusuihke koostuu 80-prosenttisesti vedestä, mutta siitä 17% on butaanikaasua, noin 1% tensidiä ja muita aineita, kuten kasvisöljyä noin 2%. Viralliselta nimeltään vapaapotkusuihke on polyoksietyleenisorbitaanimonolauraatti tai polysorbaatti 20.[1] Sen lisäainekoodi on E432.[2]

Vapaapotkusuihkeen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2000 brasilialaiskeksijä Heine Allemagne kehitti ensimmäisen vapaapotkusuihkeen, Spunin, jota käytettiin ensimmäistä kertaa ammattilaisjalkapalloilussa vuonna 2001. Nykyisin käytössä olevan version, niin sanotun 9-15:n, on kehittänyt ja patentoinut niin ikään brasilialainen Pablo Silva.[1] Nykyistä suihketta on ollut käytössä vuodesta 2008 asti.

Vuoden 2011 Copa América oli ensimmäinen maajoukkueturnaus, jossa vapaapotkusuihke oli käytössä. Suurelle yleisölle se tuli tutuksi vuoden 2014 MM-kilpailuista Brasiliasta, jotka olivat suihkeen ensimmäiset MM-kilpailut. Kaudeksi 2014-2015 suihke otettiin käyttöön muun muassa Englannin valioliigassa, Saksan Bundesliigassa, Mestareiden liigassa ja Eurooppa-liigassa.[3] Nykyisin se on käytössä myös Suomen Veikkausliigassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]