Valvojaoppilas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valvojaoppilas (engl. prefect) on brittiläisissä ja amerikkalaisissa sisäoppilaitoksissa toimiva yleensä ylimpien luokkien oppilas, jonka tehtävä on olla oppilaskunnan vanhimpana ja yleisvalvojana, erityisesti asuntolassa. Jos oppilaitoksessa on poikia ja tyttöjä, tehtävään valitaan molempia. Valvojaoppilaiden lukumäärä riippuu oppilaitoksen koosta, mutta yleensä heitä on vähintään kaksi. Monissa oppilaitoksissa valvojaoppilailla on rinnassa kannettava metallinen tehtävätunnus. Valvojaoppilailla on tietty hyvin rajallinen kurinpitovalta.

Suomessa triviaalikoulun aikana ennen itsenäisyyttä oli vastaava tehtävä, jota kutsuttiin nimellä Ostiarius; tehtävään viikoksi kerrallaan valittu ylimmän luokan oppilas piti kuria ennen opettajien saapumista ja sivalteli tarvittaessa notkeista koivunoksista punotulla klopa-patukallaan vallattomia ja meluavia. Tämä vanhempien oppilaiden harjoittama kurinpito sai joskus mielivallan piirteitä.

Ostiariuksen tehtävä katosi virallisesti triviaalikoulujen myötä vuoden 1843 koulu-uudistuksen jälkeen, joskin merkkejä siitä nähtiin vielä ensimmäisen maailmansodan aikoihin asti.

Valvojaoppilas fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -kirjoissa valvojaoppilaat ovat olennaisessa asemassa tarinan kuljetuksen kannalta; monet tarinan avainhenkilöt - Hermione Granger, Ron Weasley ja Draco Malfoy - ovat juuri valvojaoppilaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kai R Lehtonen: Kouluhistorian oheislukemisto, osa 2; luku Opintien kulkijoita, s. 412 - 415
  • Y M Biese: Keskikoulun englanti I, luku 96, s. 102: The life of an english schoolboy