Valtakirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englanninkielinen yksilöity valtakirja

Valtakirja on asiakirja, jolla fyysinen tai juridinen henkilö valtuuttaa toisen toimimaan puolestaan.[1] Valtakirjaa käytetään muun muassa oikeudenkäyntiasiamiehen valtuutuksen osoittamiseen. Myös kaupankäynnissä voidaan toinen valtuuttaa myymään tai ostamaan jotain. Äänestyksessä äänioikeus voidaan valtakirjalla antaa toiselle henkilölle. Usein valtakirjassa yksilöidään annettu toimeksianto ja asiamiehen toimivallan laajuus, esimerkiksi kauppahinta.

Valtakirjatyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yksilöidyllä valtakirjalla henkilö voi valtuuttaa jonkun tekemään puolestaan tietyn, asiakirjassa mainitun oikeustoimen. Valtakirjassa tulee määritellä oikeustoimi ja kertoa valtuutetun henkilön nimi.
  • Avoin asianajovaltakirja ei määritä sitä tehtävää, jota valtuutus koskee; valtuutuksen laatu ja laajuus jää päämiehen ja valtuutetun välisen sopimuksen varaiseksi. Avoimessa asianajovaltakirjassa on ainoastaan teksti "avoin asianajovaltakirja", päiväys ja valtuuttajan eli päämiehen allekirjoitus.[1] Avoimella asianajovaltakirjalla ei voi nostaa rahaa.
  • Yleisvaltakirjan myötä valtuutetulla on laaja kelpoisuus toimia valtuuttajan puolesta. Yleisvaltakirjassa on tavallisesti kahden todistajan nimet.[1] Yleensä yleisvaltakirjassa luetellaan esimerkinomaisesti oikeustoimia, joihin valtuutettu voi ryhtyä, ja annetaan oikeus tehdä muita samankaltaisia toimia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kalevi Suojanen: Lakitiedon käsikirja, s. 17–18. Jyväskylä: KS-kustannus, 2000. ISBN 951-98-98484-0-1.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.