Valonia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

Valonia on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen asiantuntijaorganisaatio, joka on erikoistunut ympäristö- ja energia-asioihin sekä kestävään kehitykseen. Valonia toimii osana Varsinais-Suomen liittoa. Puolueeton organisaatio auttaa toiminta-alueensa kuntia, yrityksiä ja asukkaita pienentämään hiilijalanjälkeään sekä parantamaan ympäristövastuullisuuttaan.

Valonian toimintaa ohjaavia teemoja ovat hiilineutraalin maakunnan rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Näiden yläteemojen parissa Valonia tekee monenlaista työtä liittyen muun muassa energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen, kestävään liikkumiseen, vesiensuojeluun ja jätevesien hallintaan, kestäviin julkisiin hankintoihin sekä ympäristökasvatukseen. Etupäässä hankkeiden kautta toimiva organisaatio luo yhteistyötä kuntien kanssa sekä niiden ja eri sidosryhmien (yritykset, tutkimus ja koulutus, kolmas sektori) välillä, välittää tietoa ja kehittää käytännön ratkaisuja ja materiaaleja kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi.

Valonia aloitti toimintansa keväällä 2008, kun kaksi alueellista asiantuntijaorganisaatiota (Varsinais-Suomen Agendatoimisto ja Varsinais-Suomen Energiatoimisto) yhdistyivät[1]. Vuosina 2008–2014 isäntäorganisaationa toimi Turun kaupunki[2], jonka alaisuudesta Valonia siirtyi vuonna 2015 osaksi Varsinais-Suomen liittoa.

Keskuksen toimintaa ohjaa Ohjelma 2030, joka luo raamit ja tavoitteet kuntien kestävyystyölle ja Valonian toiminnalle. Ohjelma on järjestyksessään kuudes alueellinen kestävän kehityksen ohjelma, jonka toteuttamiseen Varsinais-Suomen kunnat ovat sitoutuneet. 

Valoniassa oli vuonna 2020 16 työntekijää sekä harjoittelijoita. Toiminnan perusrahoitus tulee Varsinais-Suomen kunnilta, mutta suurin osa toiminnasta rahoitetaan EU:n, eri ministeriöiden ja muiden rahoittajien hankerahoituksella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]