Valo (mobiilisovellus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valo on kristillisille käyttäjille suunnattu deittailun mobiilisovellus. Palvelun idea on auttaa käyttäjiään löytämään parisuhteen joka perustuu samaan kristilliseen arvomaailmaan. Sovellus ehdottaa käyttäjilleen toisia käyttäjiä perustuen palvelussa valittaviin asiasanoihin, paikkatietoihin ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Palvelu on perustettu kesäkuussa 2022 ja kasvanut nopeasti suomen suosituimmaksi kristilliseksi deittipalveluksi. Valo on ladattavissa Googlen Android- ja Applen iOS-käyttöjärjestelmien älypuhelimille näiden sovelluskaupoista.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valo-sovellukseen kirjaudutaan käyttämällä seuraavia vaihtoehtoja. Kirjautua voi joko sähköpostilla, Google-, Apple- tai Facebook-kirjautumisen kautta. Profiilin luomisen yhteydessä käyttäjää pyydetään valitsemaan oma seurakunta. Valo-sovellus perustuu osumiin, jotka syntyvät kun kaksi käyttäjää tykkäävät toisistaan. Kun tulee osuma, tämä ilmestyy sovellukseen osumat-välilehdelle. Osumien kanssa voi sitten aloittaa keskustelun. Valoa voi käyttää ainoastaan mobiililaitteilla.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valon näyttää käyttäjilleen muita Valo-käyttäjiä hyödyntäen erilaisia rajauskriteerejä kuten käyttäjän valitsemaa ikähaarukkaa. Valossa määräävin tekijä on palvelussa valittavat asiasanat ja niiden yhteensopivuus. Palvelu näyttää lähellä olevia yhteensopivia käyttäjiä, mutta ei rajoita sopivuutta kilometrimääreellä. Valo näyttää käyttäjilleen sopivia käyttäjiä maakohtaisesti. Käyttäjä tekee itse valintoja selausnäkymässä. Yksittäinen sydän tarkoittaa että käyttäjää on kiinnostava ja käyttäjä on halukas aloittamaan keskustelun hänen kanssaan. Saman toiminnon voi tehdä myös pyyhkäisemällä profiilikortin oikealle. Rasti tarkoittaa käyttäjän ohittamista. Saman toiminnon voi tehdä myös pyyhkäisemällä kortin vasemmalle. Kolme violettia sydäntä tarkoittaa ‘supertykkäystä’. Tämän tyyppinen tykkäys tulee käyttäjän näkyville heti ja sisältää tiedon kuka hänestä on tykännyt. Hänelle lähtee myös ilmoitus tästä tykkäyksestä. Näitä supertykkäyksiä on palvelussa rajallinen määrä. Palvelu sisältää myös muita toimintoja joita voi saada käyttöönsä maksullisessa versiossa. Yllä olevat toiminnot ovat perustoimintoja jotka toimivat sovelluksen ilmaisversiossa.

Käyttäjämäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovelluksella on yrityksen tietojen mukaan 250 000 kirjautunutta käyttäjää suomessa. Yritys ilmoittaa käyttäjien sukupuolijakauman olevan melko tasainen, joskin naisia on hieman enemmän kuin miehiä. Sovellus toimii tällä hetkellä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa, joista Ruotsin käyttäjämäärät ovat julkisia, tällä hetkellä 70 000 kirjautunutta käyttäjää.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelu herätti aloittaessaan huomiota sillä sen kerrottiin olevan vain heteroille suunnattu deittipalvelu. Sittemmin yritys on muuttanut linjaansa ja sovelluksen kerrotaan olevan kaikille kristityille suunnattu deittipalvelu, jossa jokainen voi etsiä omana itsenään elämänkumppania. Tällä hetkellä palvelussa voi siis myös etsiä samaa sukupuolta olevaa kumppania. Palvelua on myös kritisoitu kristillisyyden määrittelyn kautta, sillä kirjautumisvaiheessa kristillisyys jää lopulta jokaisen käyttäjän itse määriteltäväksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]