Valmet Petra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäisiä Valmet Petra −malleja, vuodelta 1983, .308Win. Laatikon kiinnitys kolmella ruuvilla, 9 patr. lipas.

Valmet Petra on Valmetin valmistama itselataava metsästyskivääri, joka perustuu Kalašnikovin kehittämään kaasumäntätekniikkaan. Suomen ulkopuolella Valmet (M-88) Hunter -nimellä markkinoidun aseen yleisimmät kaliiperit ovat .223 Remington, .243 Winchester, .308 Winchester ja .30-06 Springfield.

Tourulassa valmistettuun rynnäkkökivääriin tehtiin pieniä muutoksia, tukki vaihdettiin puiseksi, liipasin laakeroitiin laatikon takaosaan, koneistoa venytettiin 12 mm pidemmälle patruunalle ja kanteen tehtiin mahdollisuus kiikarikiinnitykseen ja varsinaisessa tuotantomallissa kiinnitys muutettiin tapahtumaan ruuveilla. Muitakin pieniä muutoksia tehtiin jo ensimmäiseen malliin. Myöhemmissä malleissa tukkia uudistettiin enemmän metsästysasemaiseksi, varmistin vaihdettiin koneiston poikkisuuntaiseksi tapiksi ja tähtäimet vaihdettiin kaasumännän päältä piipun päähän. Myös ongelmallista laatikonkiinnitystä parannettiin.

Aseen etuihin kuuluvat matala piippulinja ja mieto rekyyli. Tämän sanotaan takaavan nopeat ja tarkat jatkolaukaukset. Ammuttaessa tuntemus on kokoelma kolahduksia, johtuen AK-sukuisesta koneistosta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.