Vahvikerengas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maastokengän nauhanreikien ympärillä metallisia vahvikerenkaita.

Vahvikerengas tai öljetti (ransk. œillet, ruots. öljett) on kankaaseen, nahkaan tai muuhun ohueen materiaaliin tehtyä reikää ympäröivä ja sitä vahvistava rengas. Reikien läpi voi näin pujottaa ja liu’uttaa kiinnitysnaruja tai -hihnoja ilman, että reikä kuluu suuremmaksi tai materiaali rikkoutuu. Vahvikerenkaita käytetään esimerkiksi kengännauhojen pujotusreikien ympärillä sekä purjeiden, telttakankaiden, verhojen ja pressujen reunojen rei’issä.

Vahvikerenkaiden perinteinen materiaali on pelti, ja perinteinen kiinnitystapa on puristaa kahdesta osasta koostuva vahvikerengas reiän ympärille erityisillä pihdeillä niittien tavoin. Vahvikerenkaita tehdään myös muovista, ja ne voidaan hitsata kiinni muovimateriaalista tehtyyn pressuun tms. Muovisia tarrakiinnitteisiä vahvikerenkaita käytetään asiakirjojen mapituksessa estämään paperiarkkien reikien repeäminen rengaskansiota selattaessa.

Muita samaa tarkoittavia sanoja ovat läpivientirengas ja lävistysrengas[1]. Yksiosaista vahvikerengasta voidaan kutsua sirkaksi tai sirkkarenkaaksi ja kaksiosaista purjerenkaaksi.

Läpivientirengas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumisia johtojen läpivientirenkaita.

Läpivientirenkaiksi tai vain läpivienneiksi[2] kutsutaan myös kumisia, metallisia ja muovisia renkaita, joilla kehystetään sähköasennuksissa läpivientireiät vedettäessä johtoja erilaisten kovien ja teräväreunaisten levymateriaalien läpi. Niillä estetään sähköjohtojen ja niiden eristekerrosten kulumista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lävistysrenkaat kankaisiin, verhoihin ja pressuihin Clas Ohlson. Viitattu 21.1.2019.
  2. Läpiviennit Motonet. Viitattu 21.1.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Grommet & sv:Öljett