Kengännauha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käyttämätön kengännauha. Nauhan päät on vahvistettu purkaantumisen estämiseksi.

Kengännauha on nauha, jolla sidotaan jalkine niin, että se pysyy jalassa sitä käytettäessä. Tyypillisin tapa kiinnittää kengännauhat on solmia ne rusetille.

Kengännauhoja valmistetaan eripituisina, -paksuisina ja -värisinä, toisinaan myös kuvioituina. Myös valmistusmateriaalit vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Puuvillanauhat pitävät solmun yleensä paremmin kuin keinokuiduista valmistetut. Toisaalta keinokuidut tuovat nauhoihin kestävyyttä, jota vaaditaan esimerkiksi vaellus- ja työkengissä. Juhla- ja golfkengissä saatetaan käyttää vahattuja nauhoja ja purjehduskengissä nahkaisia, niiden paremman kosteudenkeston vuoksi.[1][2] Elastiset nauhat ovat harvinaisia eikä niitä aina solmita lainkaan. Nauhat voidaan pitää kireällä myös erillisellä lukkomekanismilla.

Kengännauhojen päissä on usein metallia tai muovia estämässä nauhan kudoksen purkaantumista sekä pienentämässä ja jäykistämässä rakennetta, helpottaen näin niiden pujottamista paikoilleen. Kengännauhojen pujotusreikiä kengässä vahvistavat metalliset tai muoviset vahvikerenkaat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]