Holkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee holkin arkikielisiä merkityksiä. Holkki on myös purjealustyyppi.

Holkki on putki- tai rengasmainen vahviste tai tuppimainen suojus. Holkkeja käytetään eristämiseen, kiertämiseen, liittämiseen, ohjaamiseen tai tiivistämiseen. Niitä valmistetaan lukemattomista eri materiaaleista, yleisimmin metallista ja muovista. Esimerkiksi puukkojen kokoamiseen ja koristeluun käytetty hela on yhdenlainen holkki. Myös hylsy on merkitykseltään lähellä holkkia ja joissain yhteyksissä sen synonyymina käytetty, mutta vakiintunut tarkoittamaan patruunan kuorta.

Arkikielessä holkilla voidaan tarkoittaa mitä erilaisimpia holkin muotoisia asioita. Puhutaan esimerkiksi lyijykynän, männän tai laakerin holkista. Salaojan putkien liitosten tiivistämiseen tarkoitettua holkkia kutsutaan myös muhviksi. Holkkihiha puolestaan tarkoittaa sellaista hihaa, joka on samaa kangaskappaletta kuin muu vaate (tällaiset hihat on esimerkiksi kimonossa).

Holkkitupakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisaikaan tupakkaa poltettiin niin sanotuista holkkisavukkeista. Tällaisessa savukkeessa ei ollut suodatinta, vaan kovitettu ontto paperikartio, joka oli päästä avoin. Savukkeessa tuli käyttää erityistä puista holkkia, jotta tupakanpuruja ei olisi kulkeutunut suuhun. Holkit myytiin savukeaskien mukana. Kuuluisin suomalainen holkkisavukemerkki oli Työmies. Kansan suussa holkkitupakkaa kutsuttiin myös pilli- tai pöllitupakaksi.

Holkkitupakan myötä holkki vakiintui tarkoittamaan monen muun lisäksi erilaisia savukkeiden imukkeita, joista käytetään myös nimitystä loppi ja mynni.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nykysuomen sanakirja. WSOY 1951–1961.