Kansio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee paperimappia. Tietotekniikassa kansio tarkoittaa hakemistoa.
ISO 838 standardin mukainen rei'itys
Kansio.
Kansio.
Kansion kiinnitysmekanismi.
Kansion kiinnitysmekanismi.

Kansio eli mappi on väline, johon voidaan lajitella ja tallettaa paperiarkkeja. Kansio myös suojaa papereita vahingoittumiselta. Joissakin malleissa on papereita puristava mekanismi. Tällöin paperit voidaan asettaa kansioon rei’ittämättöminä.

Rengaskansio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengaskansioon paperit säilötään tekemällä niihin reiät rei’ittimellä ja sen jälkeen asettamalla kansion sisäpintaan kiinnitetyt pidikkeet reikiin. Kansainvälinen standardi ISO 838 määrittelee arkistoitavan kaksireikäisen arkin reikien mitat ja asemoinnin. Standardin mukaan reiät ovat 80 mm etäisyydellä toisistaan.

4DR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4DR on ISO 838 standardista kehitetty teollisuusstandardi, joka määrittelee neljä kiinnitysreikää 80 millimetrin välein.lähde? Koska kyse on teollisuusstandardista joka ei ole edennyt minkään standardoimisjärjestön kautta viralliseksi standardiksi, yhtenäinen nimikäytäntö puuttuu. Nimitys 4DR esiintyy joidenkin valmistajien kansioiden mallinimissä. Vastaavia nimityksiä ovat 888 ja 3x8 jotka esiintyvät vaihtelevasti rei'ittimissä. Nimikkeen vaihtelusta huolimatta ne tarkoittavat samaa kiinnitysreikien asemointia.[1]

Kolmireikäinen US Letter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

US Letter nimityksenä viittaa samannimiseen yhdysvaltalaiseen standardimittaiseen arkkiin. Arkin rei'itys ja kansioiden renkaat noudattavat teollisuusstandardiksi muodostunutta kolmen kiinnitysreiän asemointia. Reikien välinen etäisyys on 4 ¼ tuumaa (108 mm) ja reiän etäisyys paperiarkin sivureunasta ½ tuumaa (13 mm).

Riippukansio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riippukansio koostuu tavallisesti laatikosta, jonka sisään on ripustettu kiskojen varaan säilytystaskuja. Säilytettävät paperit sijoitetaan taskuihin, joissa ne pysyvät painovoiman varassa. Tämän ansiosta suoranaisesti papereihin kohdistuvaa kiinnitysmekanismia ei tarvita. Riippukansiossa voi olla myös muovitaskuja.

Kodin kansio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kodin kansiossa voi olla esim. 8–12 lokerikkoa ja venyvä nauha tai lukko, jolla kansion voi sulkea. Sellaisessa voi säilyttää A4-kokoisia arkkeja tekemättä niihin reikiä. Kodin kansio vaatii säilytystilaa korkeussuunnassa yleensä hiukan enemmän kuin mappi tyylinen kansio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuhn, Markus: International standard paper sizes University of Cambridge. 13.7.2018. Viitattu 8.8.2019. (englanniksi) Lainaus: "Not specified in ISO 838, but also widely used, is an upwards compatible 4-hole system. Its two middle holes correspond to ISO 838, plus there are two additional holes located 80 mm above and below these to provide for more stability. This way, sheets with four punched holes can also be filed in ISO 838 2-hole binders. This system is also known under the nickname "888", presumably because the three gaps between the holes are all 8 cm wide."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.