Teollisuusstandardi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teollisuusstandardi ei ole virallisesti sertifioitu standardi, vaan jonkin markkina-asemaltaan vahvan valmistajan luoma käytäntö, jossa käytetään sen kehittämiä teknisiä ratkaisuja laajasti yleisenä perusratkaisuna.

1980-luvulla kun IBM PC:n kaltaisia samaa käyttöjärjestelmää käyttäviä mikrotietokoneita ryhdyttiin valmistamaan, laajeni IBM PC:n avoimen arkkitehtuurin perusratkaisu siinä määrin, että sen mukaisesti valmistettuja "kloonattuja" mikrotietokoneita alettiin kutsua teollisuusstandardin mukaisiksi.Valojäljennyksen alueella samankaltaisen standardin on muodostanut edelläkävijä Rank Xerox. Sähköisessä digitaalisessa muodossa olevien tekstien ja kuvien tulostamisen teollisuusstandardi on Adoben PDF. Automaattiaseiden valmistusta on Itä-Euroopassa yhdenmukaistanut ja siihen on vaikuttanut Kalashnikov jne.

Teollisuusstandardista voi tulla standardi myöhemmin, mikäli se sertifioidaan johonkin standardointijärjestelmään, esimerkiksi ISO:on, DIN:iin tms.

Myös joidenkin virallisten standardien nimitys on teollisuusstandardi, mikä tarkoittaa, että ne eivät ole enää teollisuuden käyttämä tekninen perusratkaisu, vaan jo osa virallista standardointijärjestelmää.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa yleiskäsitteiksi ovat tulleet mm. mono tarkoittaen murtomaahiihdossa käytettävän hiihtokengän tyyppiä. Nimitys tulee siitä, että yksi hiihtokenkien valmistaja oli nimeltään Mononen. Sodanjälkeisen rautasängyn nimitykseksi tuli heteka yleisesti, vaikka alun perin se viittasi Helsingin Teräshuonekalutehdas Oy:öön.

Kulutustavarat eivät yleisinäkään vaikuta sinänsä teollisuusstandardin muodostumiseen, mutta edellisissä esimerkeissä tietyntyyppinen hiihtokenkä vaikutti yhdenmukaistavasti hiihtokengän kanssa käytettäviin suksien sidetyyppeihin.