Vaharokkio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vaharokkio
Vaharokkio Garganossa, Italiassa
Vaharokkio Garganossa, Italiassa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Laipikkakasvit Phyllanthaceae
Suku: Rokkiot Andrachne
Laji: telephioides
Kaksiosainen nimi

Andrachne telephioides
L.

Katso myös

  Vaharokkio Wikispeciesissä
  Vaharokkio Commonsissa

Vaharokkio (Andrachne telephioides) on laipikkakasvien (Phyllanthaceae) heimoon, rokkioiden (Andrachne) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on luokiteltu aiemmin tyräkkikasvien (Euphorbiaceae) heimoon kuuluvaksi.

Vaharokkio on monivuotinen ruoho, jonka puutuneesta tyvestä haarautuu useita varsia. Varret ovat kasvutavaltaan usein maanmyötäisiä, joskus harvoin pystyjä. Varsissa on tiheästi lyhytruotisia lehtiä. Lehtiruodit ovat 0,5–2 mm pitkiä, joskus jopa 4 mm pitkiä. Lehtilavat ovat soikeita, 2–12 mm pitkiä ja 1,5–8 mm leveitä. Korvakkeet ovat 0,5–1 mm pitkiä. Kukat sijaitsevat tavallisesti yhden emikukan ja kahden hedekukan muodostamina ryhminä. Hedelmät ovat halkaisijaltaan 2–4 mm ja siemenet ovat 1,5–2 mm pitkiä sekä kalvaankellertäviä tai -ruskeita.

Vaharokkio on tavallinen avoimilla ja kivikkoisilla kasvupaikoilla. Sitä tavataan myös hiekkadyyneillä sekä hiekkaisilla savimailla ja rikkaruohona viljelyksillä. Vaharokkio kasvaa luonnossa Välimeren ympäristössä, Lähi-idässä ja Afrikan koillisosissa. Levinneisyysalue ulottuu Kap Verden saarilta ja Espanjasta itään Pakistaniin sekä etelään Somaliaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]