Välitysliikerekisteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Välitysliikerekisteri on aluehallintoviraston pitämä virallinen luettelo alueellaan toimivista kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneistojen välitysliikkeistä. Rekisterin pidon aloittivat vuonna 2001 Lääninhallitukset. Välitysliike merkitään rekisteriin siinä aluehallintovirastossa, jonka alueella liikkeen pääasiallinen hallinto sijaitsee. Rekisteriin ilmoittautuminen on pakollista, ja sen laiminlyöjää voidaan varoittaa, toiminta voidaan kieltää tai voidaan asettaa uhkasakko. Rekisterin tiedot ovat julkisia, joten jokaisella on oikeus saada merkinnöistä tietoja ja otteita.

Välitysliikerekisteriin merkitään yksityisestä henkilöstä nimi, henkilötunnus ja toiminimi, oikeushenkilöstä toiminimi sekä kaupparekisterinumero, välitysliikkeen toiminnan laatu, vastaavan hoitajan nimi ja henkilötunnus, vastuuvakuutuksen vakuutusmäärä ja vakuutuksen antaja. Rekisteriin merkitään myös liikkeelle annettu rekisteritunnus ja rekisteröinnin päivämäärä sekä annetut varoitukset, kiellot ja rekisteristä poistamisen syy ja päivämäärä.

Ruotsissa on vastaava kiinteistönvälittäjälautakunnan (ruots. Fastighetsmäklarnämnden) ylläpitämä rekisteri, johon ei tarvitse ilmoittautua, jos on asianajaja tai ainoastaan vuokraoikeuksien välittäjä. Tanskassa rekisteriviranomaisena toimii Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, ja rekisteriin merkitään kiinteistönvälitystä harjoittavat kiinteistönvälittäjät, asianajajat, pankit ja vakuutusyhtiöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]