Uxmal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uxmal
Uxmal
Uxmal
Sijainti

Uxmal
Koordinaatit 20°21′34″N, 89°46′17″W
Valtio Meksiko
Historia
Tyyppi rauniokaupunki
Aiheesta muualla

Uxmal Commonsissa

Uxmal on vanha maya-kaupunki Jukatanin niemimaalla[1] Meksikossa 78 kilometriä etelään Méridan kaupungista. Sen rauniot ovat suosittu matkailukohde. Alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Nimen oletetaan merkitsevän muinaisella maya-kielellä "rakennettu kolmesti", tosin tästä ei ole täyttä varmuutta ja todellisuudessa se rakennettiin viidesti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikurin talo

Uxmalin alueella oli ollut asutusta jo noin vuonna 800 eaa., mutta varsinainen kaupunki kehittyi vasta jälkiklassisella kaudella noin 650–1000 jaa. Arkeologisten tutkimusten ja radiohiiliajoituksen perusteella merkittävimmät rakennustyöt tehtiin vuosien 700–1000 välillä.[2] Perimätiedon mukaan kaupungin perusti vuonna 751 Tutul Xiu -ryhmään kuulunut Ah-Kuy-Tok-Tutul-Xiun johtama ryhmittymä. Tutul Xiut tulivat seudulle todennäköisesti nykyisen Tabascon osavaltion alueelta Usumacintajoen alajuoksulta.[3]

Kaupunki kehittyi kahdessa vaiheessa. Ensin se kasvoi maalaiskylästä merkittäväksi poliittiseksi ja hallinnolliseksi keskukseksi. Sen jälkeen siitä kehittyi Jukatanin niemimaan lounaisosia hallinneiden kaupunkivaltioiden merkittävin keskus. Ensimmäisessä vaiheessa kaupunkiin rakennettiin muun muassa erilaisia veden varastointiin suunniteltuja rakennelmia ja toisessa vaiheessa kaikki merkittävimmistä rakennelmista.[2] Ainoa arkeologisten lähteiden perusteella tunnettu Uxmalin hallitsija oli Chan Chak K’ak’nal Ajaw, joka nousi valtaan noin vuonna 890. Hänen väitetään rakentaneen kaikki suurimmat rakennukset.[3]

Tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä kuinka kauan Uxmalin valtakausi kesti, mutta vuoteen 1200 mennessä se ja muut Puucin alueen kaupungit oli hylätty. Eräs mahdollinen syy oli Chichén Itzán vallan kasvu.

Ensimmäisen kuvauksen Uxmalin raunioista julkaisi Jean-Frédéric Waldeck vuonna 1836. John Lloyd Stephens ja Frederick Catherwood kävivät siellä vuonna 1841 ja julkaisivat melko tarkkoja ja yksityiskohtaisia piirustuksia.[1] Frank Blom suoritti ensimmäisiä kaivauksia vuosina 1929, 1936 ja 1938. José A. Erosa aloitti 1943 Meksikon opetusministeriön alaisuudessa alueen entisöintityöt.[4]

Casa de las Tortugas

Alueen rakennelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Casa del Adivinio – Taikurin talo, 39 metriä korkea temppeli.
  • Casa de las Tortugas – Saanut nimensä kaiverretuista kilpikonnista. Mayat yhdistivät kilpikonnat sateenjumala Chaciin.
  • Palacio del Gobernador – Kuvernöörin palatsissa on lähes 100 metriä pitkä fasadi, jota pidetään Puuc-tyylin hienoimpana rakennelmana.
  • Gran Pirámide – 32 metriä korkea pyramidi.'

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ventura, Piero & Ceserani, Gian Polo: Mayaintiaanit, s. 22–23. Suomentanut Anja-Liisa Vartiainen. WSOY, 1982. ISBN 951-0-12830-9.
  2. a b Advisory Body Evalution, s. 1.
  3. a b Glassman & Anaya, s. 176–177.
  4. Maya Lowland Centers: Uxmal. Athena Review, 1999, 2. vsk, nro 2. Athena Publications, Inc. Teoksen verkkoversio (arkistoitu). Viitattu 16.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]