Uuniperuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uuniperuna-ateria

Uuniperunat on ruokalaji, joka valmistetaan kypsentämällä perunoita uunissa. Kaksi perustapaa on joko kääriä peruna ensin alumiinifolioon tai jättää paljaaksi, jolloin se voidaan asettaa karkean suolan muodostamalle pedille.[1] Kummallakin koulukunnalla on kannattajiaan. Foliossa perunaan tulee pehmeä kuori, paljaana rapea kuori.

Kypsän uuniperunan kylkeen tehdään viilto, kaiverretaan kuoppa ja tungetaan täytettä: voita, kermaviiliä, smetanaa, mätiä, sienisalaattia, sillikaviaaria, pieneksi hakattua keitettyä kananmunaa tai näiden yhdistelmiä. Myös katkaravut ja chili con carne ovat suosittuja täytevaihtoehtoja.

Parhaat uuniperunat tulevat jauhoisista lajikkeista.[2] Suurikokoisia jauhoisia perunoita, etenkin Rosamundaa, jopa markkinoidaan uuniperunan nimellä.[3] Uuniperunoita ei voi tehdä satokauden alussa, sillä perunassa ei ole silloin riittävästi tärkkelystä.

Kuivakypsytys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuhellojen aikakautena oli käytössä uuniperunoiden kaltainen menetelmä, jossa perunat kuivakypsytettiin sellaisenaan vanhassa tiiviskantisessa kattilassa, joka asetettiin uunin hiillokselle. Kuoriperunat voitiin kypsentää myös laittamalla ne suoraan hiillokselle, jolloin niistä tuli nokisia mutta vielä maukkaampia kuin kattilassa kuivakypsytettyinä.[4]

  1. Uuniperunat ja neljä täytettä[vanhentunut linkki] Kotimaiset Kasvikset ry.
  2. Oikea peruna oikeaan ruokaan Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas
  3. Pirkka suomalainen pesty Rosamunda-uuniperuna 1,5 kg 1lk[vanhentunut linkki] Pirkka
  4. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 607. WSOY, 1958.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]