Urut (heimo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urut
Uros3.jpg
Väkiluku 150–4600
Asuinalueet Bolivia, Peru
Kielet espanja, uru
Uskonnot katolilaisuus

Urut tai urot ovat intiaaniheimo Boliviassa. Viimeinen puhdasverinen uru, eräs nainen, kuoli vuonna 1959.

Inkojen aikoihin urut elivät 42 itsetehdyllä kelluvalla "saarella" Titicaca-järvessä, joka sijaitsee Etelä-Amerikan Andien ylätasangolla. Urujen saaret ovat viisi kilometriä lähteen Punon satamasta. Urujen saaret koostuvat enimmäkseen kelluvasta totorakaislasta, joiden suuret juurakot pitävät "saaria" koossa. Saaret on ankkuroitu köysillä pohjassa oleviin seipäisiin. Totorakaislaa syödään myös näläntunteen heikentämiseksi.

Kun inkat valtasivat Titicaca-järven alueet, urut joutuivat maksamaan veroja ja monet joutuivat orjiksi. Urut joutuivat espanjalaisvalloituksessa ahtaammalle kuin aimarat, jotka pitivät heitä alempana kansana[1]. Urujen määrä laski nopeammin kuin aimaroiden espanjalaisvalloituksen takia. Jotkut ovat väittäneet uruja muinaisen Tiwanakun suurvallan johtajiksi. Jossain historian vaiheessa urut muuttivat mantereelle ja sekoittuivat muihin intiaaniheimoihin. Saarille palanneet urut ovat sekoitus eri heimoista.

Uruja on jäljellä enää 150–4600. Osa uruista on omaksunut modernin elämäntyylin ja joillakin heistä on jopa aurinkopaneeleilla toimivia televisioita. Urut pitävät yllä radioasemaa, joka toimii pääsaarelta käsin. Saarilla on myös kouluja, mutta lukioihin ja yliopistoihin päästäkseen urujen on mentävä läheiseen Punon kaupunkiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martti Pärssinen, Andien ihminen, ISBN 952-5481-02-6, painopaikka Vantaa 2004,Luku 3. kansanmurha?, sivu 153

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.