United Expressin lento 5925

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quincyn kiitotietörmäys
Onnettomuuspaikka.
Onnettomuuspaikka.
Päivämäärä 19. marraskuuta 1996
Onnettomuustyyppi lentäjän virhe, kiitotietörmäys, evakuoinnin epäonnistuminen
Tapahtumapaikka Quincyn lentoasema, Illinois, Yhdysvallat
Ensimmäinen lentokone
Konetyyppi Beechcraft 1900C-1
Lentoyhtiö Great Lakes Airlines, United Express
Rekisteritunnus N87GL
Matkustajia 10
Miehistö 2
Kuolleita 12
Eloonjääneitä 0
Toinen lentokone
Konetyyppi Beechcraft King Air 65-A90
Lentoyhtiö yksityinen
Rekisteritunnus N1127D
Matkustajia 0
Miehistö 2
Kuolleita 2
Eloonjääneitä 0

United Expressin lento 5925 oli Yhdysvaltain sisäinen lento Chicagosta Quincyn kunnallislentokentälle tiistaina 19. marraskuuta 1996. Lento teki pysähdyksen Burlingtonin lentokentällä. Laskeutuessaan Quincyn lentokentälle lentoa operoinut Beechcraft 1900C-1 törmäsi kiitoteiden 04 ja 13 risteyksessä nousevaan King Air A90:een ja syttyi palamaan. Kaikki Beechcraftin 12 matkustajaa ja miehistön jäsentä sekä kaksi King Airin koneessa ollutta lentäjää kuolivat.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

United Express lähti Chicagosta kello 15:25 ja laskeutui Burlingtoniin välipysähdykselle, josta jatkoi matkaansa kohti Quincya kello 16.40 paikallista aikaa.

Quincyn lentokentällä, jossa ei ole lennonjohtoa, oli kaksi konetta rullaamassa kiitotielle 04. Ensin King Air ja sitten sen takana oleva Piper Cherokee. Kello 16:59.29 United Expressin kapteeni Kate Gathje kysyi King Airilta, olivatko nämä nousemassa vai paikallaan, saamatta vastausta. Kone oli silloin noin kahdeksan kilometrin päässä kiitotiestä 13. Miehistö kysyi uudelleen King Airin sijaintia kello 17:00.16. King Air ei vastannut tälläkään kertaa, jolloin sen takana ollut Cherokeen lentäjä vastasi ja sanoi odottavansa King Airin takana, mutta tämä meni sekaisin King Airin myöhemmän vastauksen kanssa. Sekaannusta pahensi se, että GPWS-laite sanoi "200" (jalkaa (60 metriä)) varoittaen korkeudesta. Sana "takana" jäi peittoon ja sana "King Air" kuului. Kapteeni Gathje käsitti King Airin olevan paikoillaan ja aloitti laskeutumisen, vaikka King Air oli lähdössä nousuun. United Express 5925 laskeutui kello 17:00.59. Silloin he näkivät King Airin koneen tulevan risteykseen 04/13, jolloin kapteeni alkoi jarruttaa ja kääntää vasemmalle. Silloin oli jo liian myöhäistä. United Expressin koneen oikea kylki törmäsi King Airin vasempaan kylkeen surmaten King Airissa olleen lentäjäharjoittelijan ja -opettajan. Molemmat koneet liukuivat 33 metriä ja lopulta kiitotieltä sivuun ja syttyivät palamaan.

Perämies Darin McCombs lähti ohjaamosta evakuoimaan matkustajia, ja kapteeni Gathje jäi sulkemaan laitteet. Kolme lentäjää näkivät törmäyksen ja tulivat paikalle. Matkustajat selvisivät törmäyksestä ja juoksivat pääovelle. Perämies ei saanut löysän vaijerin takia pääovea auki ja lähti vasemmanpuoleiselle taaemmalle hätäuloskäynnille, mutta matkan puolivälissä hän menehtyi savumyrkytykseen. Kapteeni Gathje huusi avonaisesta ikkunasta epätoivoisesti ulkopuolella oleville lentäjille, että he avaisivat oven. Lopulta hänkin kuoli savumyrkytykseen. Lentäjät lähtivät paikalta, ja vain pari minuuttia sen jälkeen kone räjähti.

Tutkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on muutamia faktoja, jotka tulivat tutkinnan aikana ilmi.

  • Oven olisi pitänyt aueta, koska sen kahva oli kello 6:n asennossa. Löysä vaijeri kuitenkin esti camlockeja avautumasta.
  • Kaikki matkustajat kuolivat savumyrkytykseen, eivät räjähdyksessä. (pois lukien King Airin lentäjät)
  • Kaksi konetta sekä GPWS-laite puhuivat päällekkäin, mikä sai aikaan sekaannuksen.
  • Hätäovia ei ollut yritettykään avata, koska suurin osa ruumiista löytyi pääoven lähistöltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]