Umm Qasrin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Umm Qasrin taistelu
Osa Irakin sotaa
M1 Abrams taistelujen aikana 23. maaliskuuta.
M1 Abrams taistelujen aikana 23. maaliskuuta.
Päivämäärä:

21.–25. maaliskuuta 2003

Paikka:

Umm Qasr, Irak

Lopputulos:

Koalition joukot valtasivat Umm Qasrin sataman

Osapuolet

Irak Irak

 Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
 Puola

Tappiot

30–40 kaatunutta

14 kaatunutta

Umm Qasrin taistelu oli Irakin sodan ensimmäinen taistelu, joka käytiin Umm Qasrin satamakaupungin hallinnasta Etelä-Irakin Fawin niemimaalla 21.–25. maaliskuuta 2003. Yhdysvaltojen johtaman koalition joukot valtasivat sataman odotettua kiivaamman taistelun jälkeen.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Umm Qasrinin valtaus oli Irakin vastaisen koalition ensimmäisiä sotilaallisia tavoitteita Irakin sodassa. Kaupungin ja sen sataman valtaus estäisi Irakin toimet maan merisaartoa vastaan ja sen satamaa tarvittiin suuren humanitaarisen operaation aloittamiseksi, jonka aikana Umm Qasrin sataman kautta olisi tarkoitus tuoda tonneittain ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita Irakiin kun Saddam Husseinin hallinto olisi kukistettu. Umm Qasrin valtaukseen osallistui joukkoja Yhdysvaltain merijalkaväestä, brittien kuninkaallisesta merijalkaväestä ja Puolan GROM-erikoisjoukoista. Irakilaisista puolustajista monet olivat tasavaltalaiskaartin[1] ja Fedayeen Saddamin jäseniä[2].

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolalaisia GROM-joukkoja satamassa 28. maaliskuuta.

Operaatio alkoi 21. maaliskuuta ja joukot etenivät Irakiin maan kautta Kuwaitista. Kaupungin ja sataman odotettiin kukistuvan nopeasti vähäisen vastarinnan jälkeen, mutta joukkojen edetessä kaupunkiin noin 20:n ajoneuvon saattue joutui irakilaisten käsiase- ja kranaatinheitintulen kohteeksi. Brittien tykistö vastasi tuleen, mutta sen tulitus osui vaarallisen lähelle Yhdysvaltain merijalkaväen joukkoja, joiden oli vetäydyttävä takaisin. Koalition joukot järjestäytyivät uudelleen ja etenivät jälleen irakilaisten asemia kohti, tällä kertaa M1 Abrams -taistelupanssarivaunujen ja M2 Bradley -taisteluvaunujen tukemana. Tarkoitus oli myös saada tukea Bell AH-1 Cobra -rynnäkköhelikoptereilta, mutta aika ei riittänyt niiden operaatioiden aloittamiseksi. Irakilaiset käyttivät koalition joukkoja vastaan sissitaktiikoita. Osa irakilaisista oli pukeutunut siviilivaatteisiin ja käyttivät valkoisia lippuja koalition joukkoja harhauttaakseen. Koalitio julisti sataman vapaaksi vihollisista 25. maaliskuuta, mutta taistelut jatkuivat edelleen itse kaupungissa aina huhtikuun ensimmäisiin päiviin saakka.[1]

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelun aikana sai surmansa arviolta 30–40 irakilaista[3]. Sataman valtauksen jälkeen koalition joukot aloittivat miinanravauksen alueella. Sataman miinoituksia purkamassa olivat Navy SEAL -joukot, jotka käyttivät esimerkiksi koulutettuja delfiinejä. Irakilaisten miinoittamat siviilialukset vaikeuttivat miinanraivausta. Ensimmäinen satamaan saapunut koalition alus oli RFA Sir Galahad. Kriitikot esittivät koalition suhtautuneen Irakin joukkojen muodostamaan uhkaan liian keveästi, mutta Irakin sodan muut operaatiot sujuivat enimmäkseen suunnitelmien mukaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Spencer C. Tucker: Encyclopedia of Middle East Wars, s. 1263–1264. ABC- CLIO, 2010. ISBN 978-1-85109-947-4. (englanniksi)
  2. Todd Richissin: U.S., British forces seize port city of Umm Qasr The Baltimore Sun. Arkistoitu 26.8.2017. Viitattu 26.8.2017. (englanniksi)
  3. Carl Conetta: The Wages of War: Iraqi Combatant and Noncombatant Fatalities inthe 2003 Conflict Project on Defense Alternatives Research Monograph # 8. The Commonwealth Institute. Arkistoitu 2.9.2009. Viitattu 26.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]