M2 Bradley

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
M2 Bradley
M2 Bradley.jpg
Yhdysvaltain maavoimien M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunu varustettuna reaktiivipanssarielementein
Pituus
– putki edessä 6,55 m
– pelkkä runko 6,55 m
Leveys 3,6 m
Korkeus 2,98 m
Taistelupaino 30,4 t
Maksiminopeus
– tiellä 66 km/h
– maastossa 66 km/h
Toimintasäde 483 km
Pääase 25 mm M242-konetykki
Muu aseistus TOW-panssarintorjuntaohjuksen ampumalaite
7,62 mm M240 -konekivääri
Panssarointi vaunun runko alumiinia
Moottori Cummins VTA-903T, V8 diesel
600 hv
447 kW
Miehistö 3 + 6
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

M2 Bradley on yhdysvaltalainen jalkaväen taisteluvaunu. M2 ja sen tiedusteluversio M3 ovat Yhdysvaltain maavoimien ainoat rynnäkköpanssarivaunumallit. Bradleystä on tehty myös Stinger-ohjuksin varustettu ilmatorjuntaversio, M6 Linebacker.

Yleistietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M2 Bradley suunniteltiin jalkaväen kuljettamiseen taisteluun ja sen taistelun tukemiseen. Bradley voi tuhota myös vihollisen kalustoa panssarintorjuntaohjuksilla ja konetykillä. Vaunu kuljettaa kolmea miehistönjäsentä ja kuuden sotilaan jalkaväkiryhmää.

M2 Bradley on 6 metriä pitkä, 3,6 metriä leveä ja 3,2 metriä korkea. Sen huippunopeus on 66 kilometriä tunnissa. Painoa vaunulla on 30,4 tonnia. Bradleyn pääase on sähkötoiminen 25 millimetrin M242-konetykki. Panssarintorjunta-aseistukseen kuuluu TOW-panssarintorjuntaohjuksen ampumalaite, jossa on ampumavalmiina kaksi ohjusta. Vaunussa on myös putken suuntainen 7,62 mm M240 -konekivääri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M2 Bradleyn kehitystyö alkoi vuonna 1968 vastauksena neuvostoliittolaiselle BMP-1-rynnäkkövaunulle. Palveluskäyttöön se tuli vuonna 1981, samoihin aikoihin Neuvostoliiton BMP-2-rynnäkköpanssarivaunun kanssa. Se nimettiin kenraali Omar Bradleyn mukaan ja otettiin Yhdysvaltain maavoimien käyttöön vuonna 1981. BAE Systems North America on valmistanut niitä tähän mennessä jo 6 724 kappaletta.

Persianlahden sodan aikana Bradleyt tuhosivat enemmän irakilaisia panssariajoneuvoja kuin M1 Abrams -taistelupanssarivaunut. Yhdysvallat menetti sodassa 20 Bradleytä, mutta niistä irakilaiset tuhosivat vain kolme. Loput 17 tuhoutuivat omien joukkojen tulessa. Tällaisten tapausten välttämiseksi Yhdysvallat alkoi liittää niihin tunnistuspaneeleja.

Bradleytä käytettiin myöhemmin Irakin sodan aikana, mutta niiden on todettu olevan haavoittuvia sissien yllätyshyökkäyksiä vastaan.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta M2 Bradley.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.