United Defense

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

United Defense Industries oli suuri yhdysvaltalainen puolustusvälineyritys vuosien 1994–2005 välisenä aikana. Yrityksen kotipaikka oli Arlingtonin piirikunta, Virginia, Yhdysvallat. Vuonna 2004 yhtiön myynti oli 2 293 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Yhtiö toimi tuolloin 25 paikkakunnalla Yhdysvalloissa ja Ruotsissa ja sen palveluksessa oli noin 8 000 ihmistä.[1]

Sen tuotteita olivat taisteluajoneuvot (esimerkiksi Bradley taisteluvaunut), tykit, ohjusten laukaisualustat ja täsmäammukset. Brittiläinen BAE Systems osti United Defensen 2,1 miljardilla punnalla maaliskuussa 2005[2] ja yhdisti sen pääasiassa maajärjestelmien liiketoimintaryhmäänsä BAE Systems Land and Armaments.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön juuret ovat Food Machinery Corporation (FMC) -yhtiössä, joka voitti toisen maailmansodan aikana tarjouskilpailun telaketjuilla varustetuista maihinnousuajoneuvoista Yhdysvaltain asevoimille. Tehdas oli aiemmin valmistanut maatalouskoneita. Bowen McLaughlin York -yhtiö (myöhemmin Harsco Corporationin BMY-divisioona) ryhtyi myös samoihin aikoihin panssarivaunuja ja lentokoneita.

Uusien tilausten vähettyä vuosien 1983–1994 välisenä aikana FMC ja Harsco Corporation sopivat puolustusvälinetuotantonsa yhdistämisestä vuonna 1994. Yhdistymisessä syntynyt United Defense muodostui FMC:n kalifornialaisesta Ground Systems -divisioonasta ja Harscon pennsylvanialaisesta BMY Combat Systems -divisioonasta.

Syyskuussa 2000 UDI osti ruotsalaiselta Saabilta asevalmistaja Bofors Weapon Systems AB:n tykkituotannon ja nimesi sen Bofors Defense -tytäryhtiökseen. Vuonna 2001 kilpailija General Dynamics yritti vallata UDI:n mutta osakkeet myytiinkin alemmalla hinnalla sijoitusryhmä Carlyle Groupille. Se luopui yhtiön hallinnasta 2001 mutta jätti osan siitä omistukseensa.

Brittiläinen BAE Systems ilmoitti ostaneensa UDI:n maaliskuussa 2005 2,1 miljardilla punnalla.[2] Committee on Foreign Investment in the United States ilmoitti huhtikuussa, ettei kauppa uhkaa Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta ja hyväksyi yhdistymisen.

Tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. United Defense Industries 7.3.2005. globalsecurity.org. Viitattu 22.7.2015. (englanniksi)
  2. a b BAE Systems to buy US rival UDI 7.3.2005. bbc.co.uk. Viitattu 22.7.2015. (englanniksi)