Fedayeen Saddam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fedayeen Saddam (arab. فدائيي صدام‎, Fidā'iyyī Saddām) oli Saddam Husseinin ajan Irakin puolisotilaallinen järjestö.

Sen perusti vuonna 1995 ensimmäistä Persianlahden sotaa seuranneen kauppasaarron aikana Uday Hussein ja sitä koulutti kenraali Muzahim Sa'b Hassan. Siihen kuului noin 20 000 – 40 000 jäsentä, jotka olivat pääasiassa huonosti koulutettuja ja ilman raskaita aseita. Nimensä se sai jo 1950-luvulta lähtien Israelia vastaan taistelleilta palestiinalaisilta Fedayeen-taistelijoilta. Nimi tarkoittaa itsensä uhraamaan valmistautunutta.

Fedayeen Saddam oli pääasiassa turvallisuusjärjestö, joka katkoi kielet presidenttiä arvostelleilta ja katkoi päät prostituutiosta syytetyiltä naisia. Monet sen jäsenet oli värvätty kaikista köyhimmiltä alueilta. Uday käytti joukkoa omiin tarkoituksiinsa, mm. salakuljetukseen, mutta hän menetti sen komennon 1996 siirrettyään sille luvattomasti aseita tasavaltalaiskaartilta.

Vuoden 2003 Yhdysvaltain invaasion jälkeen, kun armeija ja tasavaltalaiskaarti romahtivat, juuri Fedayeen johti vastarintaa rintaman taakse jääneillä alueilla huoltokuljetuksia vastaan. Monet käyttivät siviilivaatteita. Virallisesti Fedayeen lakkasi olemasta Bagdadin valtauksen jälkeen tai viimeistään Saddamin vangitsemisen jälkeen, mutta sen jäsenten asema Irakin vastarinnassa on epäselvä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]