Uli Edel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uli Edel
Henkilötiedot
Syntynyt11. huhtikuuta 1947 (ikä 74)
Neuenburg am Rhein, Saksa
Kansalaisuus Saksa
Ammatti elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Uli Edel (s. 11. huhtikuuta 1947 Neuenburg am Rhein, Saksa) on saksalainen elokuvaohjaaja.

Edel opiskelin Münchenissä teatteritiedettä, minkä jälkeen jatkoi opintoja Müncheni elokuvaoppilaitokssa. Hän tutustui Bernd Eichingerin, jonka kanssa hän ryhtyi tekemään harjoituselokuvia. Molempia kiinnosti Ranskan uuden aallon elokuva ja italialainen neorealismi, mutta myös amerikkalainen studioelokuva.

Edel opiskeli samaan aikaan myös näyttelemistä, sillä hän halusi tutustua Stanislavskin ja Strasbergin teorioihin. Valmistuttuaan hän toimi Douglas Sirk apulaisohjaajana ja ohjasi kaksi televisiotuotantoa.

Vuonna 1980 hän osallistui Bernd Eichingerin tuottamaan ja Herman Weigelin käsikirjoittamaan elokuvahankkeeseen Christiane F. – tyttö metroasemalta nuoresta huumeidenkäyttäjästä Christiane F.:stä. Elokuva osoittautui suurmenestykseksi. Kuuden vuoden kuluttua he ryhtyivät jälleen yhteistyöhön, ja tuloksena oli uusi menestys Pääteasema Brooklyn, joka perustui Hubert Selbyn romaaniin. Elokuvassa näyttelivät Jennifer Jason Leigh, Stephen Lang, Jerry Orbach, Burt Young, Ricki Lake, Alexis Arquette ja Sam Rockwell. Sen saama kritiikki oli loistavaa, ja se sai parhaan sivuosanäyttelijän palkinnon New York Film Critics Circlelta ja Boston Society of Film Critics Leighin esittämästä roolista. Kaupallista menestystä elokuva ei kuitenkaan saanut, todennäköisesti liian rankan aiheensa vuoksi.

Vuonna 2008 hän ohjasi Punaista armeijakuntaa (RAF) käsittelevän elokuvan Baader Meinhof Komplex, jonka on ennakoitu nostavan Saksassa myrskyn. [1][2]

Tekeillä on (2008) elokuva Shamrock Boy, joka kertoo IRA:n ampujasta.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uli Edel Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  2. Ilkka Ahtiainen, Elokuva näyttää kauniit ja julmat terroristit, Helsingin sanomat 19.9.2008 s. C1 Verkkotiivistelmä
  3. Bayerischer Filmpreis - "Pierrot" Arkistoitu . Viitattu 20.9.2008. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uli Edel Internet Movie Databasessa (englanniksi)