Ukrainan turvallisuuspalvelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukrainan turvallisuuspalvelu
Security Service of Ukraine Emblem.svg
Perustettu 20. syyskuuta 1991 (30 vuotta sitten)
Toimiala tiedustelupalvelu
Päämaja Kiova, Ukraina
Jäsenet 29 000 (2017)
Pääjohtaja Vasyl Hrytsak
Aiheesta muualla
Sivusto

Ukrainan turvallisuuspalvelu (ukr. Служба безпеки України, Služba bezpeki Ukrajiny, SBU) on Ukrainan valtion turvallisuusviranomainen. Sen tehtäväkuvaan kuuluu vastavakoilu ja muu ei-sotilaallinen tiedustelutoiminta, valtionsalaisuuksien turvaaminen ja terrorismin ja muiden valtioon tai sen kansaan kohdistuvien rikosten (mm. asekauppa) vastainen taistelu maassaan. Se vastaa myös presidentin, Ukrainan parlamentin ja muiden viranomaisten ja valtionlaitosten turvallisuudesta.[1][2]

Tehtäviensä täyttämiseksi SBU kerää ja analysoi tietoa terrorismiin liittyvistä, tai vieraiden valtioiden erikoisjoukkojen tai muiden tahojen Ukrainan kansallista turvallisuutta vaarantavista toimista. Ukrainan turvallisuuspalvelu voi myös ryhtyä vastatoimiin Ukrainan kansallista turvallisuutta uhkaavien vieraita erikoisjoukkoja, samoin kuin muita organisaatioita, erillisryhmiä tai yksilöitä kohtaan. SBU voi suunnitella ja toteuttaa Ukrainan valtioon, yhteiskuntaan tai kansalaisten oikeuksiin kohdistuvia uhkia estäviä, eliminoivia tai neutralisoivia toimia.[1]

Ukrainan turvallisuuspalvelun lippu
Ukrainan turvallisuuspalvelun (SBU) päämaja Kiovassa.

Ukrainan turvallisuuspalvelu on perustettu syyskuun 20. päivänä 1991 Neuvostoliiton KGB:n Ukrainan SNT:n haaraosaston työn jatkajaksi. Ukrainan KGB:n aiempi henkilökunta siirtyi käytännössä uuteen organisaatioon sen perustamisen yhteydessä.[3][2]

Ukrainan turvallisuuspalvelun keskushallinto sijaitsee Kiovassa osoitteessa vul. Malopidvalna 16. [4] Nykyään Ukrainan turvallisuuspalvelua johtaa Valentin Nalivaitšenko (ukr. Валенти́н Олекса́ндрович Налива́йченко), jonka Ukrainan parlamentti asetti tehtävään 24. helmikuuta 2014. Ennen nykyistä nimitystään hän toimi Ukrainan parlamentissa UDAR-puolueen kansanedustajana.[5] Nalivaitšenko on toiminut aiemmin esimerkiksi maansa suurlähettiläänä Valko-Venäjällä. Turvallisuuspalvelu SBU:n johdossa hän toimi myös ajanjaksona 22.12.2006–11.3.2010.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Objectives and Duties of the SSU (SBU:n tavoitteet ja velvollisuudet) Ukrainan turvallisuuspalvelu, sbu.gov.ua. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  2. a b Sluzhba Bespeky Ukrayiny (SBU), Security Service of Ukraine globalsecurity.org. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  3. Foundation of the Security Service of Ukraine Ukrainan turvallisuuspalvelu, sbu.gov.ua. Viitattu 6.6.2014. (ukrainaksi)
  4. Pryimalnja Služby bezpeky Ukrajiny (SBU:n "pääkonttorin" yhteystiedot) Ukrainan turvallisuuspalvelu, sbu.gov.ua. Viitattu 6.6.2014. (ukrainaksi)
  5. Ukrainian parliament appoints Nalyvaichenko as security service chief interfax.ua, 24.2.2014, viitattu 6.6.2014 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]