Ukrainan turvallisuuspalvelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukrainan turvallisuuspalvelu
Perustettu 20. syyskuuta 1991
Toimiala tiedustelupalvelu
Päämaja Kiova, Ukraina
Jäsenet 29 000 (2017)
Pääjohtaja Vasyl Hrytsak
Aiheesta muualla
Sivusto

Ukrainan turvallisuuspalvelu (ukr. Служба безпеки України, Služba bezpeky Ukrajiny, SBU) on Ukrainan valtion turvallisuusviranomainen. Sen tehtäväkuvaan kuuluu vastavakoilu ja muu ei-sotilaallinen tiedustelutoiminta, valtionsalaisuuksien turvaaminen ja terrorismin ja muiden valtioon tai sen kansaan kohdistuvien rikosten (mm. asekauppa) vastainen taistelu maassaan. Se vastaa myös presidentin, Ukrainan parlamentin ja muiden viranomaisten ja valtionlaitosten turvallisuudesta.[1][2] SBU perustettiin KGB:n Ukrainan-osaston pohjalle ja monet korkeat virkamiehet jatkoivat uuden valtion viroissa.[3]

Tehtäviensä täyttämiseksi SBU kerää ja analysoi tietoa terrorismiin liittyvistä, tai vieraiden valtioiden erikoisjoukkojen tai muiden tahojen Ukrainan kansallista turvallisuutta vaarantavista toimista. Ukrainan turvallisuuspalvelu voi myös ryhtyä vastatoimiin Ukrainan kansallista turvallisuutta uhkaavien vieraita erikoisjoukkoja, samoin kuin muita organisaatioita, erillisryhmiä tai yksilöitä kohtaan. SBU voi suunnitella ja toteuttaa Ukrainan valtioon, yhteiskuntaan tai kansalaisten oikeuksiin kohdistuvia uhkia estäviä, eliminoivia tai neutralisoivia toimia.[1]

Ukrainan turvallisuuspalvelun lippu
Ukrainan turvallisuuspalvelun (SBU) päämaja Kiovassa.

Ukrainan turvallisuuspalvelu on perustettu syyskuun 20. päivänä 1991 Neuvostoliiton KGB:n Ukrainan SNT:n haaraosaston työn jatkajaksi. Ukrainan KGB:n aiempi henkilökunta siirtyi käytännössä uuteen organisaatioon sen perustamisen yhteydessä.[4][2]

Ukrainan turvallisuuspalvelun keskushallinto sijaitsee Kiovassa osoitteessa vul. Malopidvalna 16.[5] Ukrainan parlamentti asetti tehtävään 24. helmikuuta 2014 Valentin Nalivaitšenkon (ukr. Валенти́н Олекса́ндрович Налива́йченко). Ennen nimitystään hän toimi Ukrainan parlamentissa UDAR-puolueen kansanedustajana.[6] Nalivaitšenko oli toiminut aiemmin muun muassa maansa suurlähettiläänä Valko-Venäjällä. Turvallisuuspalvelu SBU:n johdossa hän toimi myös ajanjaksona 22.12.2006–11.3.2010.

Ukrainan turvallisuuspalvelu teloitti Ukrainan-Venäjän rauhanneuvotteluihin osallistuneen Denys Kirjejevin ja jätti hänen ruumiinsa kadulle 5. maaliskuuta 2022. 17. heinäkuuta 2022 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi erotti SBU:n johtajan Ivan Bakanovin.[3]

  1. a b Objectives and Duties of the SSU (SBU:n tavoitteet ja velvollisuudet) Ukrainan turvallisuuspalvelu, sbu.gov.ua. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  2. a b Sluzhba Bespeky Ukrayiny (SBU), Security Service of Ukraine globalsecurity.org. Viitattu 6.6.2014. (englanniksi)
  3. a b He ovat Putinin kätyrit Ukrainassa: Poliitikolta löytyi koodattu puhelin, ”petturikenraalilta” käteistä ja smaragdeja Ilta-Sanomat. 7.8.2022. Viitattu 23.1.2023.
  4. Foundation of the Security Service of Ukraine Ukrainan turvallisuuspalvelu, sbu.gov.ua. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 6.6.2014. (ukrainaksi)
  5. Pryimalnja Služby bezpeky Ukrajiny (SBU:n "pääkonttorin" yhteystiedot) Ukrainan turvallisuuspalvelu, sbu.gov.ua. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 6.6.2014. (ukrainaksi)
  6. Ukrainian parliament appoints Nalyvaichenko as security service chief interfax.ua, 24.2.2014, viitattu 6.6.2014 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]