Ukrainan presidentti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukrainan presidentti
(Президент України
Prezydent Ukrajiny)
Tunnus
Tunnus
Official portrait of Petro Poroshenko.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Mariinski-palatsi
Kauden pituus 5 vuotta, uudelleenvalinta mahdollinen
Perustettu 5. joulukuuta 1991
Ensimmäinen Leonid Kravtšuk
Kotisivut president.gov.ua

Ukrainan presidentti (ukr. Президент України, Prezydent Ukrajiny) on Ukrainan valtionpäämies, joka valitaan viiden vuoden välein. Presidentti edustaa kansakuntaa kansainvälisissä suhteissa, hallinnoi ulkopolitiikkaa ja neuvottelee kansainväliset sopimukset.

Valtaa yritettiin siirtää vuoden 2006 toukokuussa voimaan astuneella uudella perustuslailla Ukrainan parlamentille, mutta perustuslakituomioistuimen 2010 antaman päätöksen mukaan hyväksymisprosessissa tehtiin virheitä eikä uusi perustuslaki olisi voimassa.[1] Presidentille palautettiin vuonna 2010 valtaoikeudet, jotka vuonna 2004 oli poistettu häneltä ja siirretty parlamentille[2], mutta vuonna 2014 presidentin valtaoikeuksia taas kavennettiin.[3].

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti on myös maan asevoimien ylipäällikkö ja hän johtaa Kansallista turvallisuuden ja puolustuksen neuvostoa, joka neuvoo presidenttiä, koordinoi ja kontrolloi toimeenpanovallan toimenpiteitä kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen kysymyksissä. Ukrainan perustuslain mukaan presidentti on valtion suvereniteetin, alueellisen koskemattomuuden, perustuslain sekä kansalaisoikeuksien ja -vapauksien takaaja. Presidentti voi käyttää parlamentin säätämiin lakeihin veto-oikeutta, joka voidaan kuitenkin pyörtää kahden kolmasosan määräenemmistöllä.

Presidentinvaalin 2010 viimeisen kierroksen kannatus ja jako pääehdokkaiden Viktor Janukovytš (itäosa, siniset sävyt) ja Julija Tymošenko (länsiosa, vihreät ja punertavat sävyt) pääkannatusalueiden välillä.

Presidentillä on rajoitettu oikeus hajottaa parlamentti ja nimittää kandidaatteja ulkoministerin ja puolustusministerin toimiin Ukrainan ministerineuvostossa. Presidentti nimittää kuusi kahdeksastatoista Ukrainan perustuslakituomioistuimen jäsenestä. Ukrainan perustuslakituomioistuimella on valta julistaa presidentin toimet perustuslain vastaisiksi.

Presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla viiden vuoden kaudeksi. Sama henkilö voidaan valita presidentiksi kahdeksi kaudeksi.

Presidentinvaalissa 2010 maa oli vielä vahvasti jakautunut itäiseen ja läntiseen osaan.

Ukrainan 2013-2014 mielenosoitusten seurauksena parlamentti ja presidentti Viktor Janukovytš neuvottelivat parlamentin valtaa korostaneen perustuslain palauttamisesta maahan 2014 aikana. Presidentinvaalia päätettiin myös ennenaikaistaa.[4] Maan perustuslakiin nojaten parlamentti päätti erottaa presidentin Janukovytšin rikosepäilyjen vuoksi. Helmikuun 22. päivänä 2014 parlamentti päätti tehdä Oleksandr Turtšynovista ensin parlamentin puhemiehen ja sitten toimea hoitavan presidentin. Uusi presidentinvaali järjestettäisiin 25. toukokuuta 2014. [5]

Presidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]