Ukarumpa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ukarumpa on Papua-Uudessa-Guineassa Eastern Highlandsin maakunnassa noin 10km länteen Kainantun kaupungista Aiyuran laaksossa sijaitseva kunta (engl. Gated community). Kylässä on arviolta 100–150 asukasta. Ukarumpassa on myös maailman suurin lähetysasema, joka sijaitsee kylän vieressä pienen joen vastarannalla. Lähetysasema perustettiin kyseiselle suoalueelle vuonna 1966, kun silloisen Papua-Uuden-Guinean australialainen Opetusministeriö virallisesti osoitti kyseisen maa-alueen Summer Institute of Linguistics (SIL) - järjestölle lähetysaseman paikaksi.

Kielitieteellisesti Ukarumpa sijaitsee kolmen kielialueen kohtaamispisteessä. Kyseisestä noin neliökilometrin maapalasta on käyty verisiä heimosotia jo satoja vuosia. Tämä ilmeisesti oli eräs syy, miksi maan silloinen hallitus juuri päättikin valita maapalan lähetysjärjestön sijoituspaikaksi. Ajatuksena oli yksinkertaisesti tavoite lopettaa riidat neutraalilla omistajalla. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Nykyisin SIL:n on omistama Ukarumpan työkeskus on noin 600:n ulkomaalaisen ja arviolta noin 300:n paikallisen asukkaan pysyvä koti ja työmaa. Lisäksi siellä koulutetaan lähes kaikki maan 847:n eri kieliryhmän äidinkieliset lukutaitotyöntekijät, koordinoidaan noin 240 kieliryhmän raamatunkäännöstyön etenemistä ja kehitetään kyläyhteisöjen holistista kehittämissä aivan keskuksen välittömässä läheisyydessä sekä kauempanakin. SIL:n yhteistyösopimus Papua-Uuden-Guinean Opetusministeriön kanssa on jatkunut yli 50 vuotta, ja se rajaa selkeästi SIL:n työn vapaaehtoistyöksi kielenkehitys-, lukutaito- ja raamatunkäännöstyön hyväksi. Keskuksen pienellä klinikalla hoidetaan sekä järjestön työntekijöitä sekä vuonna 2007 uusitulla ensiapu vastaanotolla päivittäin jopa satoja paikallisia potilaita.

SIL:n kielitieteellisessä kirjastossa on taltioitu maan kokonaisuudessaan SIL:n ja muiden järjestöjen tuottama antropologinen, lingvistinen ja teologinen tutkimusmateriaali Papua-Uuden-Guinean alueelta.

Suomalaisia Ukarumpassa työskenteli vuonna 2006 yhteensä noin 30. Ukarumpan suomalainen peruskoulu perustettiin vuonna 1997. Se mahdollistaa suomalaisen perusopetuksen esiluokasta aina yhdeksänteen luokkaan asti.

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.