Ukarumpa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukarumpa

Ukarumpa on kylä (engl. gated community) Papua-Uudessa-Guineassa. Kylä sijaitsee Aiyuran laaksossa Eastern Highlandsin maakunnassa noin 10 kilometriä länteen Kainantun kaupungista. Ukarumpassa on arviolta 500–800 asukasta, joista suurin osa lähetystyöntekijöitä[1]. Lähetystyöntekijät työskentelevät maailman suurimmalla lähetysasemalla[2], joka sijaitsee kylän vieressä pienen joen vastarannalla. Lähetysasema perustettiin kyseiselle suoalueelle vuonna 1966, kun silloisen Papua-Uuden-Guinean australialainen Opetusministeriö virallisesti osoitti kyseisen maa-alueen Summer Institute of Linguistics (SIL) -järjestölle lähetysaseman paikaksi.

Kielitieteellisesti Ukarumpa sijaitsee kolmen kielialueen kohtaamispisteessä. Kyseisestä noin neliökilometrin maapalasta on käyty verisiä heimosotia jo satoja vuosia. Tämä ilmeisesti oli eräs syy, miksi maan silloinen hallitus juuri päättikin valita maapalan lähetysjärjestön sijoituspaikaksi. Ajatuksena oli yksinkertaisesti tavoite lopettaa riidat neutraalilla omistajalla. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Nykyisin SIL:n omistama Ukarumpan lähetysasema on noin 600 ulkomaalaisen ja noin 300 paikallisen asukkaan työpaikka[2]. Lisäksi siellä koulutetaan lähes kaikki maan 847:n eri kieliryhmän äidinkieliset lukutaitotyöntekijät, koordinoidaan noin 240 kieliryhmän raamatunkäännöstyön etenemistä ja edistetään kyläyhteisöjen kokonaisvaltaista kehittymistä keskuksen välittömässä läheisyydessä sekä kauempanakin. SIL:n yhteistyösopimus Papua-Uuden-Guinean Opetusministeriön kanssa on jatkunut yli 50 vuotta, ja se rajaa selkeästi SIL:n työn vapaaehtoistyöksi kielenkehitys-, lukutaito- ja raamatunkäännöstyön hyväksi. Keskuksen pienellä klinikalla hoidetaan sekä järjestön työntekijöitä sekä vuonna 2007 uusitulla ensiapuvastaanotolla päivittäin jopa satoja paikallisia potilaita.

SIL:n kielitieteellisessä kirjastossa on taltioituna kokonaisuudessaan SIL:n ja muiden järjestöjen tuottama antropologinen, kielitieteellinen ja teologinen tutkimusmateriaali Papua-Uuden-Guinean alueelta.

Suomalaisia Ukarumpassa työskenteli vuonna 2019–2020 yhteensä noin kymmenen[3]. Ukarumpan suomalainen peruskoulu perustettiin vuonna 1997. Se mahdollistaa suomalaisen perusopetuksen esiluokasta aina yhdeksänteen luokkaan asti. Koulu ei ole aktiivinen, koska lähetysasemalla ei ole riittävästi suomalaisia lapsia. Suomalaislapset käyvät kansainvälistä koulua[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About Ukarumpa Ukarumpa International School. Viitattu 27.9.2020. (englanniksi)
  2. a b c Korhonen, Matti & Vänskä, Vuokko: Ukarumpa kutsuu taas Uusi tie -verkkolehti. 11.2.2015. Viitattu 27.9.2020.
  3. Kirjoittaja Kaisa: Hyvää itsenäisyyspäivää! Sadeharjuilla. 6.12.2019. Viitattu 26.5.2020.
Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.