USB-modeemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huawein Vodafonelle valmistama nettitikku, "mokkula"

USB-modeemi eli nettitikku (joissakin yhteyksissä myös mokkula) on USB-liitäntäinen, ulkoinen, langattomaan matkapuhelinverkkoon kytkeytyvä modeemi tai laajakaistaverkkosovitin, joka esimerkiksi UMTS-verkossa käyttää HSPA-yhteyttä ja GSM-verkossa EDGE-yhteyttä. Mokkula -nimitystä käyttää nykyisin lähinnä DNA, jolla se on kämmenenkokoisen modeemin markkinointinimi. Muut teleyhtiöt käyttävät termiä nettitikku ja tietotekniikan termitalkoot -projekti suosittaa termiä USB-modeemi. [1]

Tulee kuitenkin nähdä ero termin "USB-modeemi" ja 3G-modeemin välillä. Termi "USB-modeemi" kertoo vain sen, että modeemi liitetään tietokoneeseen USB-tekniikalla, kun taas 3G-modeemi on modeemi joka yksinkertaisesti ilmaistuna käyttää tiedonsiirtoon matkapuhelinverkkoa. Myös nykyaikaisissa kiinteän verkon laajakaistamodeemeissa on USB-liitäntä.

DNA jätti hakemuksen Mokkula-tavaramerkistä 2007 lokakuussa, mutta patentti- ja rekisterihallitus katsoi mokkulan olevan yleisnimi eikä tavaramerkki, eikä siten rekisteröitävissä tavaramerkiksi.[2][3]

  1. Tietotekniikan termitalkoot: USB-modeemi tsk.fi. 7.1.2009. Viitattu 8.1.2009.
  2. Taloussanomat (29.5.2008), haettu 9.6.2008 "Helsingin Sanomien mukaan patentti- ja rekisterihallitus (prh) linjasi tänään välipäätöksessään, että mokkula on yleisesti käytössä oleva nimi pienelle tekniselle laitteelle. Tavaramerkiksikään mokkula ei vielä kelvannut, sillä sana ei ole ollut riittävän kauan Dna:n tuotteen nimenä."
  3. Tietokone: DNA hävisi Mokkula-nimikiistan (29.5.2008), haettu 9.6.2008 (Arkistoitu – Internet Archive) "Operaattoreiden kiistaan Mokkula-nimen käytöstä on saatu yhden vaiheen ratkaisu. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on hylännyt DNA Finlandin hakemuksen saada nimelle tavaramerkin suoja. PRH katsoo, että "mokkula" on vakiintunut yleiskielen ilmaisuksi. Puhelinoperaattori DNA on käyttänyt mokkula-sanaa näkyvästi markkinoinnissaan. Se on kuvannut tällä 2g- ja 3g-verkkojen usb-modeemiaan".

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.